UWV maakt veel fouten bij beoordelen zieke werknemers

9,5
Klanten vertellen

1299 beoordelingen

Er worden door het UWV teveel fouten gemaakt bij het beoordelen van wat voor werk werknemers met een ziekte of beperking nog kunnen doen. In een intern rapport wordt aangegeven dat “de kwaliteit van de beoordelingen een aanleiding is tot zorg”.

Voldoende

Volgens het interne rapport dat in handen kwam van een grote klant scoort maar 35 tot 45 procent van de arbeidsdeskundigen een voldoende. Dit was in 2015, 2016 en 2017. In de jaren hierna steeg het aantal arbeidsdeskundigen met een voldoende tot 80 procent in 2018. Officieel moet 95 procent van de deskundigen een voldoende hebben, maar dit schijnt toch echt niet te lukken.

Zorgelijk

UWV-directeur Ronald Boeders zegt de resultaten zorgelijk te vinden. Daarnaast geeft hij aan dat hij de rapporten wel wat wil nuanceren. Zo hebben de gemaakte fouten volgens hem niet altijd geleid tot verkeerde beslissingen over welk werk iemand nog kan doen. In interne onderzoeken wordt er expres veel aandacht besteed aan fouten. “Het doel hiervan is dat we ervan leren en verbeteren. We zeggen niet dat het geen probleem is. De kwaliteit is een terugkerend punt van zorg. We hebben daarom de afgelopen jaren al verbetermaatregelen getroffen in het opleidingstraject en in het overleg met onze interne arbeidsdeskundigen”, vertelt Boeders.