Misdrijven moeilijker op te lossen door advocaat bij verhoor

27 mei, 2016 | Advocaten
9,5
Klanten vertellen

1344 beoordelingen

Sinds 1 maart dit jaar mag er bij ieder politieverhoor een advocaat aanwezig zijn. Volgens politiechef Stoffel Heijsman zal dit ervoor zorgen dat misdrijven steeds moeilijker op te lossen zijn.

Onopgeloste zaken

De cijfers van de politie liegen er niet om. Zo blijkt dat slechts 9,4 procent van de 64.500 inbraken worden opgelost. Het lijkt maar niet te lukken om dit percentage te verbeteren. Van de 4731 straatroven werden er vorig jaar maar 1300 opgelost. Dit is een percentage van 28,5 procent. Op deze manier worden de doelstellingen niet gehaald.

Bekennen

De heer Heijsman geeft aan dat het steeds lastiger wordt om het bewijs rond te krijgen. “Dit komt grotendeels doordat daders tegenwoordig minder snel bekennen. Dit komt ook door de aanwezigheid van advocaten bij de verhoren. Verhoren zijn hierdoor minder effectief. Als een verdachte zich op zijn zwijgrecht beroept, komt er geen bekentenis”.

Zwijgrecht

Advocaat Alrik de Haas (OMVR advocaten) kan zich niet vinden in dit verhaal. “Een advocaat adviseert inderdaad vaak om te zwijgen, maar dat is dan een proceshouding met een bepaald doel, bijvoorbeeld de stukken afwachten. Bij het eerste politieverhoor zit je no in een heel pril stadium van het strafproces, waarin de verdenking soms nog onduidelijk is en het dossier incompleet. Ook verhoorders hebben er in zo’n situatie vaak begrip voor dat een advocaat zijn cliënt adviseert te zwijgen. Zeker als je hierbij de toelichting geeft dat je de stukken van het OM afwacht”, aldus de Haas.

Resultaat

Ook strafpleiter Frank van Ardenne (Van Ardenne Cince le Roy Advocaten) heeft zo zijn twijfels bij de uitspraak van Heijsman. “Een verhoor is bedoeld om een verdachte te confronteren met onderzoeksresultaten. Die kan daarom reageren. Als dit verhoor nu minder effectief blijkt, kun je ook concluderen dat het onderzoek schijnbaar minder resultaat heeft opgeleverd”.

Problemen opsporing

De politie heeft grote problemen bij de opsporing. Uit het rapport “Handelen naar waarheid” van de Nationale Politie blijkt dat rechercheurs onvoldoende zijn opgeleid. Daarnaast hebben zij het te druk. Politiemensen hebben te weinig kennis van het strafrecht en internetcriminaliteit. Hierdoor is de kwaliteit van aangiftes en processen verbaal onder de maat. Dit geeft weer problemen bij het Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht, die dossiers moeten terugsturen of verdachten moeten laten lopen.

High impact crimes

Tegelijkertijd blijkt het aantal “high impact crimes” te dalen naar het laagste niveau in de afgelopen tien jaar. Het aantal overvallen, straatroven, inbraken en geweld daalden aanzienlijk. Dit is waarschijnlijk vooral te danken aan nieuwe vormen van publiek-private samenwerking. Een voorbeeld hiervan is de samenwerking met Samsung en de telecomproviders om het aantal straatroven terug te dringen. Hierdoor wordt het eenvoudig om de telefoon “Boefproof” te maken, zodat deze na diefstal op afstand onklaar gemaakt kan worden en de dader getraceerd kan worden.