Opeisen van jouw rechten VS samen tot een oplossing komen: waarom het belangrijk is om de juiste begeleiding in te schakelen

9,5
Klanten vertellen

1283 beoordelingen

Ik krijg vaak de vraag of ik wil uitleggen welke rechten iemand in een bepaalde situatie heeft. Daardoor vroeg ik me af of het eigenlijk wel altijd goed is om precies te weten wat je rechten zijn. Is het wel slim om al die rechten ook daadwerkelijk op te eisen? Soms kan dit er namelijk voor zorgen dat je met een iets te gestrekt been een conflict ingaat. Of dat je iets te mondig al je rechten opeist en daarbij vergeet dat je uiteindelijk nog wel tot een oplossing moet komen of samen nog even verder moet.

Begrijp me niet verkeerd, je rechten zijn je rechten. Maar de vraag is of je, als je elk klein rechtje wat je hebt op gaat eisen, je daarmee uiteindelijk wel bereikt wat je wil bereiken? Of zorg je er daarmee juist voor dat het conflict groter wordt dan nodig?

Elke relatie betekent communicatie

Het is misschien een beetje cliché, maar wel heel belangrijk. Binnen elke relatie, binnen elk huwelijk is communicatie, dus met elkaar in gesprek gaan, het magische woord. Als je ruzie hebt met je partner dan zal je dat uit moeten praten. Daar hoort ook bij dat je zo nu en dan een beetje toe moet geven en jullie allebei soms wat water bij de wijn moeten doen. Je kunt jouw standpunt 100 keer aan de ander uitleggen maar soms kom je daar gewoon niet verder mee.

Zo werkt dat eigenlijk in elke relatie. Of je nou een burenrelatie hebt, een arbeidsrelatie of een liefdesrelatie. Als het aankomt op een probleem of conflict, dan wil je tot een oplossing komen. Je moet dan soms wat inleveren (de andere partij natuurlijk ook!) om zo tot elkaar te komen. Alleen op die manier komen jullie samen tot een oplossing waar jullie allebei vrede mee kunnen hebben.

Jouw blik vertroebeld door jouw recht

Een belangrijke manier om een conflict op te lossen is door te onderhandelen. Het tot in de puntjes weten van ál jouw rechten kan dit soms wat lastiger maken. Het kan ervoor zorgen dat jouw blik en jouw focus alleen nog maar gericht is op hetgeen waar JIJ recht op hebt. Maar waar jij recht op hebt hoeft niet perse de beste oplossing te zijn voor jouw probleem.

Vergeet niet dat je in sommige situaties nog wel met elkaar verder moet. Soms is dat tijdelijk, omdat je nog goede afspraken wil maken over het uit elkaar gaan bijvoorbeeld. En soms is dat voor langere tijd omdat jullie bijvoorbeeld samen kinderen hebben, omdat je nog een poosje van die verhuurder moet huren of omdat je graag jouw baan wil houden. Blijf jij stug vasthouden aan jouw recht, dan kan dit ervoor zorgen dat het conflict alleen maar groter wordt en je uiteindelijk recht tegenover elkaar komt te staan.

Een voorbeeld

Als voorbeeld neem ik een situatie waarin Marius een probleem heeft met zijn werkgever.
Marius werkt al jaren met veel plezier bij een bedrijf. Hij heeft nooit problemen gehad. Nu wil hij graag verlof opnemen om zijn droomreis te maken, maar heeft daar geen verlofuren meer voor. In al zijn enthousiasme heeft hij bij zijn werkgever onbetaald verlof aangevraagd.

De teleurstelling is groot als hij een botte mail terugkrijgt dat een maand verlof op dit moment echt niet mogelijk is. Het is ontzettend druk. Marius baalt. Hij ziet zijn droomreis in duigen vallen en ook is hij niet te spreken over de botte mail van de werkgever. Zonder verder in gesprek te gaan met de werkgever belt Marius iemand om te vragen wat zijn rechten zijn. Opeens bedenkt hij dat er op het werk ook nog eens andere regels worden overtreden. Tja, als de werkgever zo moeilijk doet, dan kan hij dat toch ook?!

Marius krijgt de nodige informatie over zijn rechten en stapt hiermee naar de werkgever. Hij gaat er, gesterkt door het recht, vol zelfvertrouwen in en is niet van plan akkoord te gaan met minder. Het zal je niet verbazen dat dit de verstandhouding tussen Marius en de werkgever geen goed doet. Er ontstaat een arbeidsconflict. Had Marius dit anders aangepakt, dan was er wellicht nog het één en ander mogelijk geweest.

In dit voorbeeld is mijn advies: ga absoluut in gesprek met de werkgever MAAR schakel op tijd de hulp van een jurist in!

Waar ik voor wil waarschuwen is dat het niet altijd verstandig is om zelf de strijd aan te gaan, hoewel ik me dat gevoel heel goed kan voorstellen. Je bent namelijk op zoek naar je recht en wil dat recht halen. De emoties die meespelen kunnen hierbij ook roet in het eten gooien. Soms kun je, als je dit allemaal zelf zonder kennis of ervaring gaat proberen op te lossen, een beetje je eigen glazen ingooien. Misschien sta je wel volledig in je recht en krijg je uiteindelijk ook gelijk van de rechter, maar vergeet niet dat je je baan kunt verliezen vanwege dit uit de hand gelopen conflict. Is dat het halen van jouw recht dan waard geweest? Of had je met de juiste hulp beter kunnen onderhandelen over een maandje later verlof?

Tijdig inschakelen van hulp of advies

Door op tijd de juiste hulp in te schakelen kun je voorkomen dat een conflict uit de hand loopt. Om dat te doen moet je soms jouw verwachtingen een beetje bijstellen. Ik kan me goed voorstellen dat je juridische hulp inschakelt en verwacht dat de jurist dan ‘wel even alles voor jou regelt’. Dat is natuurlijk een mogelijkheid en eerlijk is eerlijk, soms ontkom je daar niet aan.

Wil je echter nog graag met elkaar verder, dan is het verstandig om jou in de communicatie te laten begeleiden. De jurist zal dan niet namens jou met de werkgever communiceren, maar kan jou wel adviseren over wat je moet zeggen of jou een voorbeeldbrief geven met wat je zélf aan de werkgever kunt schrijven. Als je er dan nog steeds niet samen uitkomt kun je natuurlijk iemand inschakelen die jou dit uit handen neemt.

Heb jij een conflict zoals Marius en wil je graag hulp en begeleiding inschakelen van een specialist? Neem dan contact met ons op!