Schade joyriding alsnog vergoed

19 apr, 2019 | Rechtspraak
9,5
Klanten vertellen

1319 beoordelingen

Allianz draait alsnog op voor een schade van bijna € 8.000 die een 14-jarige joyrider heeft veroorzaakt. De kantonrechter oordeelde aanvankelijk dat de eigenaar van de auto het bedrag moest neertellen, omdat het de jongen wel erg gemakkelijk zou zijn gemaakt om met de auto op pad te gaan.

Autosleutels in slaapkamer

In 2017 vertrok een vrouw met de auto van haar partner. Ze liet haar eigen autosleutels achter in de slaapkamer van de woning. In de tijd dat de vrouw weg was, pakte het 14 jarige broertje (die alleen achter bleef) de autosleutels en ging op pad met haar auto. Hij veroorzaakte schade aan twee geparkeerde auto’s.

Schade terugbetalen

Verzekeraar Allianz keerde de schade uit aan de eigenaren van de beschadigde auto’s, maar vroeg aan de eigenaresse van de auto de schade terug te betalen. Volgens de polisvoorwaarden heeft de verzekeraar hierop recht wanneer de bestuurder geen geldig rijbewijs heeft. De eigenaresse van de auto is het daarmee niet eens, maar verloor de zaak bij de kantonrechter. Daarom betaalde zij het schadebedrag inderdaad terug aan Allianz.

Beroep

De verzekerde ging daarna toch in beroep bij het gerechtshof in Arnhem, omdat zij van mening is dat de verzekeraar verantwoordelijk is voor de schade. Volgende de wet is een eigenaar van een auto aansprakelijk voor de veroorzaakte schade als hij/zij een auto door een ander laat rijden. Echter is hier volgens de wet alleen sprake van als de eigenaar ermee instemt dat die ander rijdt. Bovendien moet die ander niet de gelegenheid krijgen om te gaan rijden. Daar kan sprake van zijn als bijvoorbeeld de autosleutels voor het grijpen liggen. Tijdens de zaak bij het hof draaide het dan ook vooral om de vraag of de vrouw voldoende heeft gedaan om te voorkomen iemand zonder toestemming met de auto kon gaan rijden. Anders dan de kantonrechter, vindt het hof dat de vrouw wel zorgvuldig genoeg is omgegaan met de autosleutels. “Het hof komt tot het oordeel dat haar niet kan worden verweten dat zij door zorgeloosheid haar broertje de gelegenheid tot rijden heeft verschaft.”

Joyriding

De 14 jarige broer was niet in het bezit van een rijbewijs en hij was niet eerder met justitie in aanraking gekomen voor joyriding. “Er bestond met andere woorden geen concrete aanleiding op grond waarvan de echtgenote van de eigenaar de sleutels redelijkerwijs niet in een slaapkamer in de woning kon achterlaten. De enkele omstandigheid dat de 14 jarige jongen alleen in de woning was, terwijl de sleutels zich ook in die woning bevonden, is daartoe onvoldoende.”