Advocaten geen vertrouwen meer in Dekker

22 mei, 2018 | Advocaten
9,5
Klanten vertellen

1344 beoordelingen

Al lange tijd zijn er gesprekken gaande over de hervorming van de gesubsidieerde rechtsbijstand. De Vereniging Sociale Advocatuur Nederland (VSAN) heeft er geen vertrouwen meer in dat deze gesprekken met minister Dekker van Justitie en Veiligheid iets op gaan leveren. Zij hebben dan ook besloten uit het overleg te stappen.

Extra geld

Het grote probleem is geld. Het kabinet wil de rechtsbijstand hervormen, maar is niet bereid om hier extra geld voor uit te trekken. De VSAN heeft geprobeerd om met minister Dekker tot plannen te komen, maar ziet op dit moment eigenlijk geen positieve uitkomst meer. Om “de rechtshulp te redden” zal er toch meer geld vrij gemaakt moeten worden volgens de VSAN. Zij komen dan ook met een aantal concrete voorstellen om meer geld vrij te maken. Zo pleiten zij ervoor om de rechtsbijstand vrij te stellen van btw.

Achterstallig onderhoud

Het stelsel voor de rechtsbijstand moet nodig op de schop. Vorig jaar concludeerde een commissie onder leiding van Herman van der Meer al dat er sprake is van “ernstig achterstallig onderhoud”. Als alle uren die advocaten besteden aan rechtsbijstand in rekening gebracht zouden worden, zou dit neerkomen om 125 miljoen euro extra kosten, concludeerde de commissie.  Hierdoor stoppen steeds meer advocaten met het verlenen van gefinancierde rechtsbijstand.