Met je buren kun je het gezellig hebben en hoe fijn is het als je af en toe even de babyfoon bij de buurvrouw kwijt kunt of je bijvoorbeeld elkaars katten kan verzorgen tijdens de vakantie. Toch is dit niet altijd even vanzelfsprekend. Helaas komt het maar al te vaak voor dat er burenruzies ontstaan. Als buren heb je ook veel met elkaar te maken, woon je dichtbij elkaar en kom je elkaar vaak tegen. Dit kan tot irritaties leiden. Maar waar gaan deze ruzies dan over? Wij zullen vijf veel voorkomende burenruzies bespreken en ook aangeven hoe je ze kunt oplossen.
Wat zijn de vijf meest voorkomende redenen van burenruzies?
Ieder verhaal is anders en de ene burenruzie is heftiger dan de ander. Toch krijgen wij regelmatig dezelfde verhalen te horen. Wij zetten dan ook de vijf meest voorkomende redenen van burenruzies voor je op een rijtje:
- Ongewenste schaduw door een boom
- Overhangende takken
- Schutting over de erfgrens
- Recht van overpad/erfdienstbaarheid
- Geluidsoverlast
1. Ongewenste schaduw door een boom
Buren ergeren zich vaak aan een boom die bij de buren in de tuin staat en ongewenste schaduw geeft in hun eigen tuin. Wanneer je een boom wilt planten dan moet je je aan bepaalde regels houden. In de praktijk houden mensen zich hier vaak niet aan. Zij zijn zich vaak niet bewust van het bestaan van deze regel of beseffen zich bij het planten niet hoe groot de boom uiteindelijk zal worden. De regel is duidelijk. Een boom moet minimaal twee meter van de erfgrens geplant worden. De erfgrens is de grens tussen jouw grond en die van de buren. Hierop bestaan wel uitzonderingen.
Uitzonderingen voor het plaatsen van bomen
- De boom is niet hoger dan de schutting die ernaast staat
- De buren hebben toestemming gegeven om de boom dichterbij te planten
- Het gaat om openbare bomen
- De gemeente heeft dit anders bepaald in een verordening
- Er is sprake van verjaring
2. Overhangende takken
Het kan zijn dat je buren zich bij het plaatsen van de boom zich wel netjes houden aan de erfgrens, maar dat je last hebt van overhangende takken in je eigen tuin. Dit kan ook het geval zijn bij een heg. Wanneer je hier last van hebt, kun je het volgende doen:
- Vraag eerst op een nette manier aan je buren of zij de overhangende takken willen snoeien. De buren hebben dan wel het recht om op jouw grond de takken te snoeien als dit niet anders kan.
- Wanneer je buren hier geen gehoor aan geven dan kun je dit nog een keer vragen, maar dan schriftelijk per brief. Je kunt je buren dan een redelijke termijn (bijvoorbeeld 6 weken) geven waarbinnen zij kunnen reageren. Het is ook goed om in deze brief aan te geven dat als zij het niet doen, jij de takken zult weghalen.
- Wanneer je buren niet op je brief reageren, mag je alle taken boven jouw eigen grond zelf wegknippen. Bij een heg die precies op de erfgrens staat, mag je de heg aan jouw kant snoeien. Het is dan wel belangrijk dat de heg hier geen schade van ondervindt. Doorschietende wortels van een boom van je buren mag je verwijderen zonder dit eerst te vragen.
3. Schutting over de erfgrens
In praktijk is het vaak lastig te bepalen of een schutting nu wel of niet op de erfgrens staat. Je kunt hiervoor het Kadaster raadplegen. Ook kun je het Kadaster vragen om de erfgrens te bepalen met een landmeter. Er kan sprake zijn van verjaring. Wanneer jouw buren het stuk grond 10 jaar (te goeder trouw) of 20 jaar (te kwader trouw) in het bezit hebben gehad, dan worden de buren automatisch eigenaar van jouw grond. Mocht je een woning gaan kopen dan is het verstandig om de exacte ligging van de erfgrens te onderzoeken.
Ontstaat er onenigheid over de plaatsing van een schutting of heb, dan is het verstandig om eerst eens te proberen of jullie samen tot een oplossing kunnen komen. Buurtbemiddeling kan hier eventueel bij helpen. Lukt dit niet, dan kan een burenrecht advocaat je helpen om actie te ondernemen.
4. Recht van overpad
Het komt regelmatig voor dat mensen alleen via het terrein van de buren hun achtertuin of schuur kunnen bereiken. Dit kan zijn vastgelegd in ‘recht van overpad’ of ‘erfdienstbaarheid’. Dit betekent dat mensen het recht hebben om over de grond van hun buren te lopen. De erfdienstbaarheid is vastgelegd in een notariële akte of ontstaat door verjaring (20 jaar). Het is de bedoeling dat jouw buren hun terrein zonder problemen of obstakels kunnen bereiken. Wanneer je buren gaan verhuizen dan blijft het recht in principe bestaan.
5. Geluidsoverlast
Nog een veel voorkomende reden voor een burenruzie is geluidsoverlast. Je kunt hierbij denken aan harde muziek, geblaf van honden, kinderen die schreeuwen of deuren en ramen die te hard dicht worden gedaan. Wanneer je last hebt van je buren vanwege geluidsoverlast dan kun je het volgende doen. Praat met je buren over jouw irritaties en probeer afspraken te maken over hoe de overlast aangepakt kan worden. Wanneer het op deze manier niet opgelost kan worden dan kan een advocaat je hierbij verder helpen.
Wat kan een advocaat voor je doen bij een burenruzie?
Wanneer je zelf van alles hebt geprobeerd om het probleem met de buren op te lossen, maar niets helpt, dan kan een advocaat je wellicht verder helpen. Een advocaat kan uitzoeken of er sprake is van onrechtmatige overlast. De advocaat kan je buren hierover aanschrijven en indien nodig een rechtszaak starten. Wij werken samen met advocaten die je kunnen adviseren over een burenruzie en kunnen je helpen met het opstarten van een procedure. Neem voor gratis juridisch advies gerust eens contact met ons op!