Aparte ‘vadervleugel’ in gevangenis Leeuwarden

9,5
Klanten vertellen

1319 beoordelingen

In de gevangenis in Leeuwarden komt meer aandacht voor vaders die gedetineerd zijn. Er komt een speciale ‘vadervleugel’ waar gedetineerde vaders hun kinderen vaker kunnen zien en meer contact met ze kunnen hebben via bijvoorbeeld Skype.

Vadervleugel

Op dit moment wordt door de Penitentiaire Inrichting Leeuwarden bekeken hoe de vleugel ingericht moet worden en hoe hier verder mee om zal worden gegaan. De zogenaamde vadervleugel moet volgend jaar gerealiseerd zijn.

Gezinskamer

Dit is niet voor het eerst dat de gevangenis in Leeuwarden zich inzet voor gedetineerden met kinderen. Zij hebben namelijk al een speciale gezinskamer. Hier kunnen vaders hun kinderen in een wat meer ongedwongen sfeer zien. Knuffelen mag (dit mag niet in de gewone bezoekruimtes) en er liggen spelletjes om het bezoek zo gewoon mogelijk te maken.

Wie?

Niet alle gedetineerde vaders zullen in aanmerking komen voor een plekje op de vadervleugel. Vaders die deel uit willen maken van de vadervleugel moeten aan strenge eisen voldoen en zich perfect gedragen.

Succes

Als de vadervleugel in Leeuwarden een succes wordt, dan komen er waarschijnlijk ook in andere gevangenissen vadervleugels. In Wales bestaat zo’n vleugel al langere tijd en hier is het een succes. Gedetineerde vaders die op de vadervleugel zitten gaan minder vaak weer in de fout dan vaders die niet meedoen. De kans dat zij opnieuw met justitie in aanraking komen is zelfs zes keer lager. Daarnaast heeft het ook een goed effect voor de betrokken kinderen. Ook voor hen wordt de kans dat zij uiteindelijk in de misdaad belanden kleiner.