9,5
Klanten vertellen

1299 beoordelingen

Het UWV heeft zeker 175 mensen gedupeerd omdat er fouten gemaakt zijn tijdens een arbeidsongeschiktheids-herkeuring. De slachtoffers zullen worden gecompenseerd. Men kon zich aanmelden bij een speciaal hiervoor opgericht meldpunt. Mogelijk gaat het aantal nog verder oplopen.

UWV-beoordelingen tussen 2006-2010

Het gaat hier om een groep mensen die tussen 2006 en 2010 een WIA-uitkering had voor arbeidsongeschiktheid (gehele of gedeeltelijke). Deze hele partij raakte om onduidelijke redenen uit beeld en ze verkeerden in onzekerheid over de definitieve beoordeling van hun arbeidsongeschiktheid.

In 2018 werd door het UWV besloten deze, ongeveer 2100, mensen opnieuw te keuren. Maar dit werd gedaan door verplegend personeel en niet door artsen zoals wel vereist is. Hier ontstond de nodige ophef over, waarna het UWV besloot om opnieuw te gaan keuren. Uiteindelijk raakte bijna 30% van de mensen hun uitkering gedeeltelijk of volledig kwijt.

Grote gevolgen

Je kunt wel nagaan dat dit grote gevolgen voor deze groep heeft. Het Centrale Cliëntenraad heeft daarom eind van afgelopen jaar na aandringen een meldpunt geopend van de uitkeringsinstantie. “We zijn echt geschrokken van de verhalen die we te horen krijgen”, zegt UWV-bestuurder Guus van Weelden. De impact is natuurlijk groot voor deze mensen. Door het wegvallen van hun uitkeringen zijn zij in moeilijke situatie terecht gekomen. Financieel, emotioneel en sociaal. “Dat heeft ons diep geraakt”.
Voor deze gedupeerden wordt nu een speciaal team opgesteld om maatwerk te bieden om tot een passende oplossing te komen. Dit zal zeker om financiële ondersteuning gaan en herstel van de uitkering, maar ook om andere vormen van hulp. “We voelen ons verantwoordelijk voor deze mensen”, aldus Van Weelden.