Werknemers betalen om zich te laten vaccineren

14 jan, 2021 | Corona, Werk en ontslag
9,5
Klanten vertellen

1319 beoordelingen

Natuurlijk willen werkgevers graag dat hun werknemers zich massaal laten vaccineren tegen het coronavirus. Toch kunnen zij hier maar weinig invloed op uitoefenen. Zo kan jouw werkgever jou niets verplichten en ben je zelfs niet verplicht om te vertellen of je wel of niet bent gevaccineerd. Natuurlijk zijn er werkgevers die toch proberen hun werknemers zover te krijgen om zich te laten inenten. Zo is er zelfs een werkgever die zijn werknemers 100 euro geeft als zij besluiten zich te laten vaccineren.

Beloning

Die 100 euro klinkt als een mooie beloning en is zeker mooi meegenomen als je toch al van plan was om het vaccin te laten inspuiten. Toch is het natuurlijk eigenlijk gewoon manipulatie. Op deze manier probeert de werkgever je toch over te halen. Daarnaast weet deze werkgever op het moment dat iemand zijn 100 euro komt innen ook meteen of je wel of niet gevaccineerd bent. En dat is iets dat eigenlijk onder de privacy valt.

Manipulatie

Nou is het belonen van werknemers die het vaccin wel halen zeker een vorm van manipulatie, maar wel op een wat positievere manier. Het kan ook anders. Zo kan het zijn dat werkgevers besluiten dat alleen werknemers die zijn gevaccineerd naar kantoor mogen komen en de rest thuis moet blijven werken. Ook op die manier kan je flink wat druk uitoefenen op een werknemer. Het aanpassen van de werkzaamheden is net zoiets. Je mag bepaalde werkzaamheden alleen doen als je bent gevaccineerd. In sommige gevallen begrijpelijk, maar het blijft manipulatie.

Bezwaar maken

De vraag is ook in hoeverre dit soort acties van de werkgever stand houden als een werknemer besluit om bezwaar te maken en naar de rechter stapt. Mag jij als enige niet meer naar kantoor komen omdat je niet bent ingeënt, dan word je anders behandeld dan jouw collega’s en dat is iets wat eigenlijk niet mag. Hoe rechters hiermee om zullen gaan is op dit moment nog niet bekend. Dat weten we pas als de eerste zaak zich voordoet.

Loon inhouden of ontslag

Dreigt de werkgever met het inhouden van loon of zelfs met ontslag, dan hoef je je hier eigenlijk weinig van aan te trekken. De werkgever heeft op dit vlak geen poot om op te staan. Jouw loon moet gewoon worden doorbetaald en ook van ontslag kan op geen enkele manier sprake zijn. Hier heeft de werkgever geen goede reden voor. Krijg jij dus te maken met zo’n situatie, schakel dan altijd direct juridische hulp in.

Wat kan de werkgever wel?

Als werknemer beslis jij zelf wat er met jouw lichaam gebeurt. De werkgever heeft hier niets over te zeggen. Het enige dat de werkgever kan doen, is jou vriendelijk vragen om je te laten inenten. Meer opties heeft de werkgever niet. Houd dit in je achterhoofd op het moment dat de werkgever toch druk op de ketel zet!

Poll

Zou jij je laten overhalen om je te laten vaccineren als jouw werkgever je een financiële vergoeding biedt? Wij zijn benieuwd. Laat jouw mening achter in de poll hiernaast!