Bewoner begane grond hoeft niet te betalen voor lift

20 dec, 2018 | Wonen
9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

Een bewoner van een appartementencomplex in Rotterdam maakte onlangs bezwaar tegen de hoogte van zijn bijdrage aan de Vereniging van Eigenaren (VvE). De man woonde op de begane grond. Van zijn VvE-bijdrage van 130 euro per maand ging 50 euro naar de kosten van het onderhoud van de lift, die hij niet nodig had. De man stapte naar de rechter.

Hogere verdiepingen

De rechter boog zich over de kwestie en de man werd in het gelijk gesteld. Dit doordat in de statuten van de VvE de volgende tekst was opgenomen:

” De schulden en kosten verbonden aan gemeenschappelijke gedeelten en gemeenschappelijke zaken die slechts dienstbaar zijn aan één eigenaar of een bepaalde groep van eigenaars worden gedragen en betaald door die eigenaar voor het geheel, dan wel door die groep van eigenaars in de onderlinge verhouding als is bepaald in artikel 2 derde lid.”

De man gaf aan dat de lift alleen toebehoorde aan de bewoners van hogere verdiepingen. Hij zou dus niet voor deze kosten moeten opdraaien. De VvE ging in verweer en voerde aan dat het de man ook vrij stond gebruik te maken van de lift om bijvoorbeeld bewoners op hogere verdiepingen te bezoeken.

Rechter

De rechter stelde de man toch in het gelijk. Voor hem heeft de lift geen nut. En dat zij bewoners op hogere verdiepingen kunnen bezoeken, betekent dat de lift van nut is voor die bewoners. Zij kunnen door de lift makkelijker bezoek ontvangen. Was er in het gebouw een kelder geweest waar ook meneer gebruik van maakte, dan was het een ander verhaal. In dat geval was de lift ook voor meneer een voordeel. De man hoeft voortaan niet meer voor de onderhoudskosten voor de lift te betalen. Daarnaast moet de VvE de proceskosten betalen.