Heeft je vlucht vertraging? Hier heb je recht op!

18 sep, 2018 | Vakantie
9,5
Klanten vertellen

1299 beoordelingen

Ondertussen zullen de meeste mensen wel weer terug zijn van vakantie. Deze zomer waren er aardig wat problemen op een aantal vliegvelden. Zo was er een flinke storing in België, die het hele luchtruim plat legde. Waren er stakingen. Werd luchthaven Frankfurt ontruimd en was er een bommelding op Eindhoven Airport. Al deze akkefietjes hebben heel wat vakanties in de soep laten lopen. Vluchten hadden vertraging, waren overboekt of werden zelfs geannuleerd. Maar wat zijn nou eigenlijk je rechten in zo’n situatie?

Compensatie

Als er problemen zijn met je vlucht is dat natuurlijk heel vervelend. Gelukkig heb je wel recht op een aantal dingen. Zo is er het recht van verzorging. Heeft jouw vlucht vertraging, is er sprake van annulering of overboeking, dan moet de luchtvaartmaatschappij zorgen voor gratis maaltijden en verfrissingen. Ook kan het zijn dat de luchtvaartmaatschappij een accommodatie betaalt. Dit is afhankelijk van het oponthoud. Moet telefoon-, fax- of mailkosten maken om iets te regelen? Twee telefoontjes, faxen of mails vallen ook onder het recht van verzorging.

Geld terug

Als gedupeerde vakantieganger wil je natuurlijk eigenlijk gewoon je geld terug. Gelukkig heb je soms ook recht op financiële compensatie. De hoogte van deze compensatie hangt af van de afstand van je vlucht. Is je vlucht geannuleerd? Dan krijg je tot 1.500 kilometer een bedrag van 250 euro. Ligt de afstand van de reis tussen de 1.500 en 3.500 kilometer, dan is de compensatie 400 euro. Is het verder weg, dan kom je op een bedrag van 600 euro. Komt de luchtvaartmaatschappij met een alternatieve vlucht, dan kan dit ervoor zorgen dat het bedrag wordt gehalveerd. Heb je niet te maken met een annulering, maar met een vertraging, dan geldt deze compensatie pas als de vertraging meer dan drie uur duurt. Moet je langer dan vijf uur wachten, dan kun je om terugbetaling van het vliegticket vragen.

Overboeking

Een raar fenomeen is overboeking. Om te voorkomen dat vliegtuigen met lege stoelen vliegen worden er vaak meer plaatsen verkocht dan er zijn. Dreigt een vlucht overboekt te raken, dan zal de luchtvaartmaatschappij passagiers proberen over te halen een andere vlucht te kiezen. Dit doen zij bijvoorbeeld door hen bepaalde voordelen te bieden. Lukt dit niet, dan kan het zijn dat er dus te weinig plaatsen zijn en dat je de toegang wordt geweigerd. In dat geval heb je recht op een financiële compensatie en verzorging.

Overmacht

Soms is er sprake van overmacht, waardoor de luchtvaartmaatschappij niets kan doen aan de annulering of vertraging. In dat geval kan het zijn dat je geen recht hebt op compensatie. Een goed voorbeeld hiervan is de sluiting van het Belgische luchtruim. Stakingen en dergelijke vallen hier niet onder.