Ook online rechtszaken na de coronacrisis

23 jul, 2020 | Corona, Rechtspraak
9,5
Klanten vertellen

1299 beoordelingen

Na de coronacrisis moeten online rechtszaken ook mogelijk blijven. Het maakt de toegang tot de rechter gemakkelijker volgens Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak en Robine de Lange, president van de rechtbank Rotterdam.

Invloed corona op rechtszaken

Toen heel Nederland in lockdown ging had dit ook invloed op de rechtszaken. Veel zaken werden stil gelegd. Rechtbanken hadden een groot aantal achterstalloge rechtszaken. Deze worden nu langzamerhand weggewerkt. Dit wordt onder andere gedaan met behulp van videobellen. En door één in plaats van drie rechters op een zaak te zetten. Zaken afhandelen via video loopt goed en bevalt alle partijen. Het is een manier om de toegankelijkheid naar de rechter te verbeteren. Daarom moet overwogen worden dit in, beperkte mate, in stand te houden.

Voor sommige zaken ideaal

Voor sommige rechtszaken is videobellen een ideale oplossing. Hier gaat het met name op zaken waarbij ouderen zijn betrokken. Of wanneer iemand vanwege werk moeilijk aanwezig kan zijn. Ook zittingen rondom de raadkamer gevangenhouding kan sneller via video. Dit zijn vaak korte zittingen van ongeveer 10 minuten. Alleen verdachten moeten met busjes naar de rechtbank worden gebracht en terug. Videobellen opent dan veel opties.

Niet alles leent zich voor online

Uiteraard lenen lang niet alle zaken zich voor online afhandeling. In veel zaken moet een rechter de partijen echt voor zich zien om een goede beslissing te nemen. Ook voelen sommige zich juist niet comfortabel om te videobellen. De advocatuur waarschuwde al dat zaken niet moeten worden afgeraffeld door de nieuwe ontwikkelingen. Bij veel zaken is het belangrijk dat er dire rechters aanwezig zijn. En sommige zaken lenen zich gewoon niet voor een online of telefonische afhandeling. Sommige mensen willen de rechter zien. Ze willen zich gehoord voelen en dat is via videobellen toch anders. Er moet dus kritisch gekeken worden welke zaken wel online kunnen en welke niet. Het mag nooit ten koste gaan van de zorgvuldigheid van een zaak. Vaak moeten verdachten meedere keren verhoord en gezien worden door een rechter. Via videobellen is dit toch anders. Dit soort zaken kunnen beter in de rechtszaal plaats vinden. Ook vinden advocaten dat de betrokken personen het eens moeten zijn met de online handeling. Zij moeten zich nooit gedwongen voelen om het via video te doen.

Wetswijziging nodig

Als de rechtspraak op deze manier zaken wilt blijven afhandelen kan dit niet zomaar. Hiervoor moet een officiele wetswijziging komen. Het staat momenteel in de crisiswetgeving, echter deze is na de corona niet meer van toepassing. De toekomst zal uitwijzen wat er gebeurd en of de rechtspraak online blijft werken.