Mensen kunnen rechtszaak niet betalen

17 apr, 2018 | Advocaten, Rechtspraak
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Voor veel mensen is het starten van een rechtszaak te duur. Hierdoor ondernemen zij vaak geen actie, terwijl zij in veel gevallen wel in hun recht staan. Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak, pleit voor een verlaging van de kosten om het recht voor iedereen toegankelijk te maken.

Minder rechtszaken

Op alle fronten nam het aantal rechtszaken vorig jaar af. De grootste afname zat hem in zaken met een klein financieel belang. Dit vooral vanwege de hoge kosten. Het kosten- batenplaatje is in dat soort gevallen niet interessant genoeg.

Griffiekosten

De afgelopen jaren zijn de griffiekosten (de kosten om een zaak te starten) flink gestegen. Dit op initiatief van de overheid. Ook de hoogte van de eigen bijdrage bij het inschakelen van een pro-deo advocaat zijn behoorlijk omhoog gegaan. Dit alles heeft er ook voor gezorgd dat de laatste jaren het aantal rechtszaken steeds verder afneemt.

Voorbeeld

Stel je hebt een conflict over een onbetaalde rekening van 750 euro. Het kost je sowieso ruim 200 euro om de zaak überhaupt voor de rechter te krijgen. Verlies je de zaak, dan ben je het dubbele kwijt, omdat je dan ook de griffierechten van de tegenpartij moet betalen. Dan denk je wel even twee keer na voor je een zaak begint. “Hoge griffierechten zijn voor veel mensen een reden om niet te procederen, en om de – in hun ogen misschien onterechte- rekening toch maar te betalen uit angst voor mogelijke extra kosten”, zo zegt Bakker.

Toegankelijk

Door de hoge kosten is het recht niet meer voor iedereen toegankelijk. En dat is kwalijk. Hierdoor ontstaat een neerwaartse spiraal waarbij steeds minder mensen de rechter nog weten te vinden. “Wat heeft de burger aan een rechtbank als hij het zich niet kan veroorloven er gebruik van te maken?”