Wist je dat het Openbaar Ministerie (OM) ook boetes kan sturen. Krijg je zo’n boete en betaal je deze, dan staat dit gelijk aan een veroordeling en krijg je een strafblad. De rechter komt hier dan niet aan te pas. Een advocaat uit Enschede trekt hierover aan de bel. Hij vindt dit eigenlijk niet kunnen en hij is niet de enige.
Strafbeschikking
Deze boetes heten strafbeschikkingen. Je kunt zo’n strafbeschikking krijgen als je verdacht wordt van een misdrijf waarop maximaal zes jaar gevangenisstraf staat. Jaarlijks worden er zo’n 40.000 van dit soort beschikkingen verstuurd. Dit ontlast de rechters en scheelt een hoop geld. Maar veel mensen hebben eigenlijk geen idee wat zo’n strafbeschikking precies inhoudt.
Veroordeling
Ook de advocaat geeft aan dat veel mensen niet weten wat deze strafbeschikking precies voor gevolgen kan hebben. “De mensen zien een brief op de deurmat liggen, waarin staat dat ze moeten betalen. Dit doen ze dan maar, zonder te beseffen dat dit gelijk staat aan een veroordeling”, aldus advocaat Rob Oude Breuil van Damsté advocaten. Op deze manier krijgt het OM de mogelijkheid om te straffen zonder dat hier een rechter aan te pas komt. En dat hoort niet, vindt Oude Breuil. Als het aan hem ligt worden deze strafbeschikkingen afgeschaft. “Als je dit weghaalt bij het OM, kost dat veel geld. Toch hoop ik dat het, ondanks dat, weer bij de rechter komt te liggen.”
Ga er tegen in
Doordat de strafbeschikkingen eruit zien als gewone boetes zijn er maar weinig mensen die er aan denken om hier tegenin te gaan. Toch adviseren advocaten dit wel. In negen van de tien keer is het goed om tegen zo’n strafbeschikking in verweer te gaan en kom je er een stuk beter van af. Zo krijgen mensen een veel lagere straf of worden ze vrijgesproken. Op dit moment gaat maar 14 tot 16 procent van de mensen tegen een strafbeschikking in verweer. Dit betekent ook dat er veel onschuldige mensen zijn die door het betalen van zo’n strafbeschikking veroordeeld zijn en nu een strafblad hebben.