Huisjesmelkers Leiden aangepakt

19 jan, 2018 | Wonen
9,5
Klanten vertellen

1344 beoordelingen

In Leiden is er veel te doen omtrent huisjesmelkers. Er wonen veel studenten. Huurbazen maken hier misbruik van. Zij vragen te hoge prijzen en gaan over tot intimidatie als een student protesteert. Het ging zelfs zo ver dat een huurbaas een student in zijn been schoot na een discussie over de huurprijs. De Leidse fracties PvdA, D66 en SP willen dit nu gaan aanpakken.

Slaande ruzie

Begin 2016 kreeg student Max Dijkstra het aan de stok met zijn huurbaas. Hij was erachter gekomen dat hij 100 tot 150 euro per maand teveel betaalde voor zijn Leidse studentenkamer. Hij besloot de huurbaas hiermee te confronteren, maar dit liep uit op slaande ruzie. Die nacht hoorde Max ineens voetstappen en drie harde knallen. Er was iemand aan het schieten. Een van de kogels schampte zijn bovenbeen. Hij deed aangifte en in de loop van dit jaar moet de huurbaas voor komen.

Intimidatie en bedreigingen

In het geval van Max ging het wel heel erg ver, maar er zijn veel studenten die problemen hebben met hun huurbaas. Al jarenlang komen er meldingen binnen van huurder die te veel huur betalen. Confronteren ze de huurbaas hiermee, dan volgt intimidatie of worden de studenten bedreigd. Het geval van Max zorgt ervoor dat de maat nu vol is.

Aanpak huisjesmelkers

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb), de PvdA, D66 en SP buigen zich nu over dit probleem. Aangezien het veroordelen van misstanden van huisjesmelkers geen effect heeft, komt de LSVb met een actieplan. Het plan ‘Aanpak huisjesmelkers’. In het actieplan stellen zij voor om foute huurbazen te straffen met een dwangsom en een bestuurlijke boete. Daarnaast willen de partijen dat het gemeentebestuur meer doet om misstanden omtrent huisjesmelkers aan te pakken.