OM en verdachten maken samen procesafspraken

07 feb, 2022 | Advocaten, Rechtspraak
9,5
Klanten vertellen

1438 beoordelingen

Ons rechtssysteem is flink overbelast. Veel strafzaken blijven lange tijd op de plank liggen, omdat er geen tijd is om ze te behandelen. Hierdoor wordt het steeds belangrijk om zo efficiënt mogelijk te werken. Door van te voren alvast afspraken te maken met verdachten kan het Openbaar Ministerie (OM) ervoor zorgen dat zaken sneller kunnen worden afgewikkeld.

Voorwaarden procesafspraken

Bij het maken van afspraken tussen het OM en verdachten gaat het om procesafspraken. Dit houdt in dat er alvast afgesproken kan worden welke strafbare feiten de verdachte ten lasten worden gelegd, welke straf het OM zal eisen en welke onderzoekswensen de verdediging nog indient. Om dit allemaal goed te laten verlopen heeft het OM een conceptaanwijziging geschreven, waarin wordt aangegeven aan welke eisen deze afspraken moeten voldoen. Door al op voorhand deze afspraken te maken, weten beide partijen alvast waar ze aan toe zijn en hoeft dit in de rechtszaal niet meer uitgebreid besproken te worden. Het staat de rechter natuurlijk wel vrij om af te wijken van de afspraken. Op deze manier kunnen rechtszaken sneller worden afgewikkeld.

Rotterdam en Limburg

Het OM borduurt hiermee voort op een ontwikkeling die eind vorig jaar ontstond in Rotterdam en Limburg. Hier werden aan het eind van het jaar vonnissen uitgesproken in zaken waarbij het OM en de verdediging duidelijke afspraken maakten over onder anderen de strafeis. Ook in andere regio’s willen ze dit nu op deze manier gaan doen.

Geen structurele oplossing

Natuurlijk zal het lang niet in elke zaak mogelijk zijn om dit soort procesafspraken te maken. Dit zal echt per zaak moeten worden bekeken. Dit is dan ook geen structurele oplossing voor de achterstanden die er zijn. Hiervoor zal er meer moeten gebeuren. Daarnaast is het ook echt geen handjeklap. Er wordt niet onderhandeld met de verdachte. Toch voelt het OM wel dat de tijd daar is om richtlijnen omtrent het maken van procesafspraken op papier te zetten. Dit ook omdat hieromtrent nog geen wetten bestaan.