Help! Ik vind het spannend om een advocaat in te schakelen.

13 jan, 2021 | Advocaten
9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

Wanneer je voor juridische problemen komt te staan kan dit veel onrust opleveren. Want welke stappen moet je nu ondernemen en wat staat je te wachten? Soms is het nodig om de hulp van een advocaat in te schakelen. Veel mensen vinden dit spannend. Want wat gaat dit je kosten? En is het wel echt nodig?

Toch is het inschakelen van een advocaat minder spannend dan je denkt. Daarnaast levert het vaak rust op en kom je met deze hulp beter uit die vervelende juridische situatie. In dit artikel gaan wij in op de grootste angsten van mensen rondom het inschakelen van een advocaat. Hopelijk neemt dit een eerste drempel weg. Mocht je nog meer vragen hebben dan horen wij dit uiteraard graag. Wij werken samen met veel advocaten in heel Nederland en informeren je graag over hoe dit in zijn werk gaat.

De kosten

De kosten zijn vaak de grootste drempel om naar een advocaat toe te gaan. Veel mensen zijn bang dat het inschakelen van een advocaat ze veel geld kost. Deze angst is begrijpelijk want de uurlonen zijn best hoog. Heb je een wat lager inkomen, dan is het wellicht mogelijk om een toevoeging te krijgen. Hierbij betaalt de overheid de kosten van de advocaat. Zelf betaal je alleen een eigen bijdrage. De advocaat kijkt of je een aanmerking komt voor deze toevoeging en zal dit verder voor je regelen. Of je in aanmerking komt en hoe hoog jouw eigen bijdrage is, is afhankelijk van jouw inkomen. Kom je niet in aanmerking voor een toevoeging, dan zou je kunnen kijken of je een rechtsbijstandverzekering hebt die de kosten vergoedt. Heb je geen rechtsbijstand en kom je niet in aanmerking voor een toevoeging, dan zal je de kosten zelf moeten betalen. In dat geval is het slim om de kosten en baten van jouw zaak goed af te wegen. Het moet je natuurlijk niet meer gaan kosten dan het je uiteindelijk oplevert. Wacht je te lang met het inschakelen van een advocaat, dan ben je in veel gevallen uiteindelijk meer geld kwijt om alles te regelen. Het loont dus om niet te lang te wachten met het inschakelen van juridische hulp. Vind jij het lastig om te bepalen of het slim in om een advocaat in te schakelen, dan helpen wij daar graag bij. Besluit je uiteindelijk iemand in te schakelen, dan is het goed om te weten dat de hoogte van het uurloon niets zegt over de kwaliteit die de advocaat levert. Wij werken samen met advocaten die tegen een redelijk tarief jouw zaak op kunnen pakken. Wij denken graag met je mee!

Communicatie met een advocaat

Sommige mensen zien op tegen de communicatie met een advocaat. Begrijp ik die advocaat wel goed? Wat als een advocaat met allemaal moeilijk begrippen komt? We kunnen je gerust stellen. De meeste advocaten proberen jou alles in zo makkelijk mogelijke taal uit te leggen. Zij begrijpen dat er behoefte is om jouw situatie en zorgen in gemakkelijke taal te bespreken. Mocht je een keer iets niet begrijpen kun je dit gerust aangeven. Een advocaat zal altijd zijn best doen dingen zo goed mogelijk uit te leggen.

Ik kan het zelf wel regelen

Sommige mensen denken ik regel het zelf wel. Maar het recht zit vol regels, rechten, plichten, mitsen en maren. De kans is dus groot dat, wanneer je zelf de informatie opzoekt, je er niet uitkomt. Daarnaast kan het lastig zijn om jouw standpunt helder te omschrijven richting de tegenpartij. Besluit je jouw zaken zelf te regelen, dan is de kans groot dat je niet krijgt waar je recht op hebt. We zien vaak dat mensen in een later stadium dan alsnog een advocaat nodig hebben. Alleen de problemen zijn dan inmiddels groter en dit kost meer geld. Een advocaat kent alle laatste ontwikkelingen en weet precies wat de mogelijkheden zijn binnen een zaak. Vergeet niet dat een advocaat zich goed heeft verdiept in jouw belangen en jouw wensen én ook nog eens heeft uitgezocht of je juridisch sterk staat. Je staat er dus niet alleen voor!

Schaamte

Tot slot schamen sommige mensen zich wanneer ze de hulp van een advocaat inschakelen. Dit is onnodig. Of je nou wel of niet door jouw schuld in deze situatie beland bent: iedereen heeft recht op juridische hulp. En ook vrijwel iedereen komt minimaal één keer in zijn leven in een situatie waarbij de hulp van een advocaat nodig is. Een advocaat heeft daarbij ook geheimhoudingsplicht. Jouw zaak wordt altijd vertrouwelijk behandeld.

Heb jij vragen of hulp nodig?

Twijfel je of het in jouw geval zinvol is om een advocaat in te schakelen of wil je weten welke advocaat jou het beste kan helpen? Neem voor gratis advies gerust contact op met onze juridische medewerkers. Zij helpen je graag.