Vragen om vaccinatiebewijs toegestaan

04 feb, 2021 | Corona, Overig
9,5
Klanten vertellen

1299 beoordelingen

Wil je straks uit eten, naar een concert of pretpark, dan kan het best zijn dat je alleen naar binnen mag als je een vaccinatiebewijs kan laten zien. Vandaag bevestigde de Gezondheidsraad in een advies aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid dat de wet het toelaat dat bedrijven of organisaties vragen naar zo’n vaccinatiebewijs. Hoe de overheid hier straks mee om zal gaan is op dit moment nog niet bekend.

Discriminatie, uitsluiting of schending van de privacy

Om de gezondheid van andere te beschermen of te voorkomen dat een bedrijf door een besmetting bijvoorbeeld weer langere tijd op slot moet mogen werkgevers, zorginstellingen, horecaondernemers, scholen en organisatoren van evenementen om een vaccinatiebewijs vragen. De Gezondheidsraad gaf wel aan dat het niet mag leiden tot discriminatie, uitsluiting of schending van de privacy. Of de maatregel gerechtvaardigd is, zal per situatie verschillen.

Gerechtvaardigd doel

Wil je als instelling, ondernemer of organisatie mensen die niet gevaccineerd zijn buiten de deur houden, dan moet je wel kunnen aantonen dat de maatregel een gerechtvaardigd doel dient en dat de maatregelen noodzakelijk is om dat doel te bereiken. De voordelen moeten opwegen tegen de nadelen. Wanneer er precies sprake is van zo’n gerechtvaardigd doel is nog niet duidelijk. Wel ligt het toezicht hierop bij de overheid.

Dwang

Het nadeel van het feit dat bedrijven en organisatie mogen vragen naar een vaccinatiebewijs is dat mensen zich hierdoor gedwongen kunnen voelen om zich te laten inenten, terwijl zij dit eigenlijk niet willen. Elke vorm van drang bij het vaccineren moet goed onder de loep worden genomen, omdat bepaalde maatregelen de keuzevrijheid ernstig kunnen beperken. Het kabinet heeft al aangegeven dit zoveel mogelijk te vermijden.