Nike naar de rechter om Satan Shoes

16 aug, 2021 | Overig, Rechtspraak
9,5
Klanten vertellen

1344 beoordelingen

Fabrikant van sportschoenen Nike is een procedure gestart naar aanleiding van de verkoop van zogeheten ‘Satan shoes’. Een bekende rapper besloot bestaande Nikes aan te passen en door te verkopen. Maar mag dat eigenlijk wel? Wij leggen het een en ander uit.

Rapper ontwerpt eigen Nike Air Max

De Amerikaanse rapper Lil NAS X heeft in maart zijn ‘Satan Shoes’ gelanceerd. Dit zijn originele Nike Air Max schoenen die door de rapper zijn aangepast. Hij heeft er 666 paar van gemaakt en doorverkocht. Fans betaalden ruim 850 euro voor zo’n paar schoenen. Hij paste de sportschoenen aan door een pentagram te plaatsen op de veters en een verwijzing naar Lucas 10:18 (de val van de duivel) te plaatsen op de zijkant van de schoen. Als klap op de vuurpijl bevatten de zolen van de Satan Shoes een druppel menselijk bloed.

Doorverkoop

Nike is een merkhouder en kan niets doen aan het feit dat hun schoenen doorverkocht mogen worden. Als iemand een origineel merkproduct koopt, mag hij/zij dit doorverkopen. Op dit gebied is er vrije handel. Toch heeft Lil NAS X nu iets gedaan dat hij beter niet had kunnen doen. Een merkproduct mag namelijk niet zomaar worden doorverkocht als het product wordt aangepast. Is jouw product niet meer in originele staat, dan kun je doorverkoop van het product tegenhouden. En dit is precies wat de bekende rapper heeft gedaan. Aanpassing betekent vaak dat het product slechter wordt of dat het de oorspronkelijke maker een slechte naam oplevert. En dat is wat hier gebeurt. Lil NAS X heeft het bekende merk Nike gekoppeld aan de duivel en daar zit Nike natuurlijk niet op te wachten. Daarnaast heeft hij dit gedaan om er geld aan te verdienen. Ook dat kan niet door de beugel.

Schikking

Nadat Nike zich op haar merkrechten had beroepen is er een schikking gekomen. De schoenen moesten retour, iedereen kreeg zijn of haar geld terug. Nike maakt duidelijk dat zij niets te maken hadden met deze situatie. En rapper Lil NAS X is wat meer in de picture gekomen. Enfin, iedereen een beetje zijn zin.