Huis of appartement verhuren? Hou een oogje in het zeil!

03 feb, 2022 | Rechtspraak, Wonen
9,5
Klanten vertellen

1299 beoordelingen

De woningnood is hoog. Het is daardoor dan ook erg aantrekkelijk om je eigen appartement of woning aan te houden als je zelf groter of kleiner gaat wonen. Dit kun je mooi verhuren. Dat levert een mooi zakcentje op. Toch kan dit ook helemaal misgaan zo merkte een huiseigenaar in Rijswijk.

Groter wonen

De al wat oudere man besloot iets groter te gaan wonen, zodat hij meer plek had voor zijn grote hobby: boeken. Zijn appartement in Rijswijk besloot hij te verhuren. Hij neemt een makelaar in de arm die al snel een huurder heeft gevonden. In eerste instantie gaat alles goed. De buren klagen even over wat geluidsoverlast, maar als de man de huurder hierop aanspreekt is dit ook opgelost. De huurder biedt zijn excuses aan aan de buren en daarmee is de kous af.

Politie-inval

Ruim een maand later krijgt de man de schrik van zijn leven als één van de buren hem belt met de boodschap dat er een politie-inval gaande is in zijn appartement. Hij gaat er snel naartoe om tot zijn grote verbazing te constateren dat de huurder een wietplantage in het appartement heeft ondergebracht. De politie is bezig om alles te vernietigen.

Sloten vervangen

De hele toestand zorgt voor een hoop onrust bij de andere bewoners van het appartementencomplex. Om de boel wat te sussen besluit de man dan ook om op eigen initiatief alle sloten te laten vervangen. Hierdoor is hij 4000 euro kwijt, maar de rust is wel teruggekeerd.

Drugspand wordt gesloten

Helaas denkt de burgemeester van Rijswijk hier heel anders over. Hij bestempeld het appartement als een drugspand en besluit de woning voor 9 maanden volledig af te sluiten. Volgens de burgemeester had meneer meer zicht moeten houden op wat er in het pand gebeurde. Uiteindelijk komt de man door het wegvallen van de inkomsten uit de huur financieel flink in de knel. Daarnaast is hij het er ook niet mee eens dat hij hier als verhuurder op wordt afgerekend. ,,Ik mág vanwege privacy niet eens naar binnen zonder overleg van de huurder”, aldus de man.

Naar de rechter

De onrechtvaardige behandeling en het feit dat de burgemeester hem op deze manier zijn huis afpakt zorgen ervoor dat hij besluit om naar de rechter te stappen om de sluiting van zijn appartement aan te vechten. In maart zal de rechter uitspraak doen over deze zaak. Hoe dit afloopt is nog maar de vraag.

Wat zijn jouw verplichtingen als verhuurder?

Als verhuurder ben je wel degelijk verplicht om het reilen en zeilen in jouw pand of woning in de gaten te houden. Er wordt van een verhuurder verwacht dat hij verregaande inspanning levert om het gebruik van het pand te controleren. Het is nu aan de verhuurder om in de rechtszaal aan te tonen dat hij niet wist en niet kon weten dat het pand op deze manier werd gebruikt.