Door de coronacrisis zijn meer mensen thuis en zitten we elkaar iets meer op de lip dan anders. Een conflict ligt dan op de loer. Het aantal burenruzies loopt dan ook snel op.  Wat adviseer jij iemand die bij jou komt voor advies over een conflict? Grote kans dat je zegt “praat erover met diegene!” en dat is natuurlijk ook het meest logische antwoord. Maar wees eens eerlijk, is jouw antwoord hetzelfde als je zelf een conflict hebt. Met jouw buren bijvoorbeeld? Dan lijkt praten misschien opeens een stuk minder aantrekkelijk en vooral makkelijker gezegd dan gedaan. Wat kun je nou eigenlijk doen als je een conflict hebt met jouw buren? Wij maakten een stappenplan!

Stappenplan burenruzie

1. Ingrediënt voor elke relatie: communicatie

Het is misschien een beetje voor de hand liggend, maar nog altijd de beste oplossing: PRAAT. Ga in gesprek met elkaar, praat over het probleem, spreek uit wat jou dwars zit. De meeste conflicten ontstaan doordat mensen niet durven te zeggen dat zij zich ergens aan irriteren. Uiteindelijk stapelen de irritaties zich op en barst de bom, terwijl dat misschien helemaal niet nodig was geweest. Trek dan ook op tijd aan de bel! Communicatie is voor vrijwel alle relaties essentieel en dat geldt dus zeker ook voor een burenrelatie. Kleine tip: ga niet in gesprek als de emoties hoog zitten. Wacht even, kom een beetje tot rust en ga dan het gesprek aan. Hopelijk lukt het jullie om samen tot een oplossing te komen.

2. Buurtbemiddeling

Is het lastig om met elkaar te praten zonder ruzie te maken? Schakel buurtbemiddeling of een gespecialiseerd mediator in. De buurtbemiddelaar of mediator gaat in gesprek met beide buren en vaak ook met de buren samen. Door samen in gesprek te gaan snap je elkaar soms beter. En wanneer er meer begrip is, kan je vaak meer van elkaar hebben. Daarnaast kunnen jullie samen met de bemiddelaar op zoek naar een oplossing voor de problemen die er zijn. Door allebei af en toe een beetje water bij de wijn kunnen jullie vast een oplossing bedenken waar jullie je allebei in kunnen vinden. Deelname aan een buurtbemiddelingstraject is kosteloos. Het alternatief is het inschakelen van een advocaat  en ja, een advocaat inschakelen betekent kosten, een procedure en de nodige stress. Daarbij moet je niet vergeten dat je nog langer met elkaar verder moet en een brief van een advocaat op de deurmat toch wel even schrikken is.

3. Advocaat

Soms kom je er samen toch echt niet uit en ontkom je niet aan het inschakelen van een advocaat. Lukt het jou niet om door te dringen tot de buren, dan kan een brief van een advocaat soms wonderen doen. En komt er geen oplossing, dan kan de advocaat de zaak voorleggen aan de rechter. Deze zal vervolgens een besluit nemen dat bindend is.

Ben jij op zoek naar een goede mediator of advocaat die je hier goed bij kan helpen? Leg jouw verhaal gerust aan ons voor, dan kijken wij wie er het beste bij jouw zaak zou passen.