Het is voor bedrijven steeds lastiger om werknemers te vinden. In acht provincies is er zelfs sprake van een tekort volgens het UWV. In Zeeland is de situatie het slechtste. Dit is volgens Rob Witjes van het UWV onder andere te wijten aan de structuur van de werkgelegenheid. Het is vooral moeilijk om vacatures in te vullen in de dienstverlenende sectoren, zoals in de horeca en schoonmaak. Maar ook in de zorg en transport is het lastig.
Te weinig hoger onderwijs in Zeeland
Een andere reden waarom werkgevers in Zeeland lastig personeel kunnen vinden is omdat er amper hoger onderwijs wordt gegeven in Zeeland. Dat betekent dat veel jongeren de provincie verlaten om ergens anders te gaan studeren. Vervolgens keren ze niet meer terug naar de provincie. Ze blijven werken in andere provincies.
Overige provincies
Naast Zeeland doet ook de provincie Utrecht het slecht. In Utrecht bevindt zich veel zakelijke dienstverlening. Noord-Brabant, waar veel technische bedrijven zitten, staat op nummer drie. Eind 2018 waren er vier provincies met een ’gemiddelde’ arbeidsmarkt. Dit betrof de provincies Flevoland, Drenthe, Friesland en Groningen. Hier waren voldoende werkzoekenden voor het aantal vacatures. De krapte in de arbeidsmarkt voor ict-personeel geldt voor alle provincies.
Verkooppersoneel
Het UWV constateert verder dat verkooppersoneel te maken heeft met een krappe arbeidsmarkt. Dit heeft te maken met het feit dat diverse winkelketens failliet zijn gegaan. Het betreft grote winkelketens zoals Intertoys en Coolcat. Veel verkoopmedewerkers hebben hierdoor hun baan verloren. Volgens Witjes van het UWV moet er nu alles aan gedaan worden om langdurig werklozen aan het werk te krijgen. Daarmee kunnen we in Nederland de krapte te lijf gaan. Werkgevers en werkzoekenden moeten zich daarom veel breder gaan oriënteren.