Wat kan je doen bij een burenruzie?

04 apr, 2023 | Buren
9,5
Klanten vertellen

1319 beoordelingen

Wat adviseer jij iemand die bij jou komt voor advies over een ruzie? Grote kans dat je zegt “praat erover met diegene!” en dat is natuurlijk ook het meest logische antwoord. Maar is jouw antwoord hetzelfde als je zelf een conflict hebt. Met jouw buren bijvoorbeeld? Dan lijkt praten misschien opeens een stuk minder aantrekkelijk advies.

Wat kun je doen als je een conflict hebt met jouw buren?

Ruzie met je buren is lastig. Je kan ze moeilijk vermijden. Daarnaast is het ook niet wenselijk, want zoals ze zeggen: beter een goede buur dan een verre vriend. Het is prettig als je een goede verstandshouding hebt met je buren. Je kan een oogje op elkaar houden, op elkaars huis letten bij vakanties, je buur een keer een lift geven, iets lenen en gewoon een gezellig praatje maken wanneer je elkaar tegen komt op straat. Je hebt er dus veel aan om deze relatie goed te houden.

Een stappenplan bij burenruzie

Hierbij geven we je een stappenplan wanneer je onverhoopt toch ruzie krijgt met je buren.

 1. Communiceer.
  Het ingrediënt voor elke relatie: communicatie. Ja, het meest logische antwoord is nog steeds ga in gesprek samen. Praat over de irritaties en spreek uit wat jij vervelend vindt. Communicatie is voor vrijwel alle relaties essentieel en dat geldt dus zeker ook voor een burenrelatie.
  Tip: ga niet in gesprek als de emoties hoog zitten. Wacht even, kom een beetje tot rust en ga dan het gesprek aan.
 2. Buurtbemiddeling.
  Is praten met elkaar moeilijk? Schakel buurtbemiddeling of een gespecialiseerd mediator in. De buurtbemiddelaar of mediator gaat in gesprek met jullie apart en vervolgens met jullie samen. Door samen onder begeleiding van een mediator in gesprek te gaan begrijp je elkaar soms beter. En wanneer er meer begrip is, kan je vaak meer van elkaar hebben. Deelname aan een buurtbemiddelingstraject is kosteloos. Het alternatief is een advocaat inschakelen en ja, advocaat betekent kosten, een procedure, stress en energie. Daarbij moet je niet vergeten dat je nog langer met elkaar verder moet en een brief van een advocaat op de deurmat toch wel even schrikken is.
 3. Advocaat.
  Soms kom je er samen toch echt niet uit en ontkom je niet aan het inschakelen van een advocaat. Neem in dat geval contact met ons op. Wij brengen je in contact met een gespecialiseerde burenrecht advocaat.

Hulp nodig bij burenruzie?

Bel ons voor hulp op 088-6002807 (gebruikelijke belkosten) of vul ons contactformulier in. Wij beantwoorden vrijblijvend jouw vragen en brengen je indien nodig in contact met een burenrecht advocaat.