Ik baal van mijn naam! Kan ik die laten aanpassen?

9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Iedereen in Nederland heeft een naam. Zowel een voor- als achternaam. Misschien zelfs wel meerdere voornamen. Dit is jouw eigen identiteit. Vaak heeft de voornaam een betekenis. Vooral vroeger gaven ouders hun kind een naam die een betekenis had. Dit werd vaak uit geloofsovertuiging gekozen. In de Middeleeuwen hadden we alleen een voornaam. Later kwam men erachter dat er velen dezelfde naam kregen, en dat was niet handig. Vanaf dat moment werd er iets aan de naam toegevoegd. Bijvoorbeeld: Henkszoon.

De achternaam

Napoleon heeft sinds 1811 verplicht om iedereen een achternaam te geven en te registreren. Als je er nog geen had, dan moest je die kiezen. Vaak verzonnen mensen iets dat met het beroep dat zij uitvoerden te maken had of de herkomst van de familie. Vanaf dat moment ging de achternaam van vader over op kind. Sinds 1998 kan er gekozen worden voor de achternaam van de moeder of de vader. In Nederland hebben we ongeveer 300.000 verschillende achternamen.

Niet blij met je naam?

Toch kan het natuurlijk best zijn dat jij helemaal niet blij bent met jouw voor- of achternaam? Misschien ben je vernoemd naar iemand met wie je niets meer te maken wil hebben of word je bijvoorbeeld niet uitgenodigd voor sollicitatiegesprekken door jouw naam. Je zou de naam dan kunnen veranderen. Hoe je dit het beste kunt doen, ligt eraan welke naam je wilt veranderen. We leggen het een en ander uit. We beginnen bij de achternaam.

Achternaam wijzigen

Soms is het mogelijk je achternaam te wijzigen. Bijvoorbeeld als deze verkeerd is gespeld. Of als je een bespottelijke naam hebt, zoals ‘Poepjes’. Je kunt ook je achternaam wijzigen in de naam van je andere ouder. Doorgaans wordt de naam van de vader doorgegeven aan de baby die geboren wordt. Maar tegenwoordig mag je dus ook voor  de naam van moeder kiezen. Hierbij is wel toestemming nodig van beide gezaghebbende ouders. Er wordt altijd om de mening gevraagd van de andere ouder, zelfs als deze geen gezag heeft.

Je hebt bij het wijzigen van je achternaam geen advocaat nodig. Je kunt deze aanvraag zelf indienen bij Justis. Justis beslist dan namens de minister voor Rechtsbescherming of de achternaam veranderd mag worden. Een achternaam wijzigen kost je €835 euro.

Voornaam wijzigen

Het wijzigen van je voornaam is andere koek. Je voornaam gaat eigenlijk je hele leven mee en wordt in het dagelijks leven veel gebruikt. Het is dan ook wel heel vervelend als jij last hebt van jouw voornaam. Past jouw voornaam niet meer in jouw leven doordat je bijvoorbeeld een ander geloof hebt of een geslachtsverandering hebt ondergaan, dan zijn dit goede redenen om de voornaam aan te passen. Ook als jij psychisch lijdt of op andere manieren last hebt van jouw voornaam kan dat een reden zijn om deze aan te passen.

Je hebt hier een advocaat bij nodig. Deze advocaat kan het verzoek voor jou indienen bij de rechtbank. Je moet hiervoor griffiekosten betalen, maximaal €304 euro en daarnaast betaal je de advocaatkosten.

Jouw advocaat dient het verzoek tot een voornaamswijziging in bij de rechter. De rechter zal vervolgens nagaan of er een zwaarwegend persoonlijk belang aanwezig is om het verzoek te accepteren. Hierbij wordt gekeken naar jouw belang en het maatschappelijk belang.

Wil jij jouw voornaam wijzigen?

Het verzoek om je achternaam te wijzigen kan je zelf indienen bij Justis. Wil jij jouw voornaam wijzigen, dan heb je daar een advocaat bij nodig. Onze advocaten helpen je hier graag bij. Wil jij graag in contact komen met een goede advocaat bij jou in de buurt die je hierbij gaat helpen? Neem dan gerust even contact met ons op.