Langzamerhand kruipen we richting de zomervakantie. Maar hoe gaat de zomervakantie dit jaar verlopen? Kunnen we naar het buitenland? Wordt er tegen die tijd weer gevlogen? Of zitten we dan nog steeds thuis? Een hoop onzekerheden. Misschien wil jij jouw vakantie het liefst uitstellen en je vakantiedagen op een ander moment opnemen. Toch kan dat niet zomaar. Daarnaast is het misschien ook niet verstandig.

In overleg met de baas

Staat jouw vakantie al vast, dan kun je deze niet zomaar intrekken. Het is de werkgever die bepaalt of er nog geschoven kan worden met de vakanties. Wil je jouw vakantie dus uitstellen naar bijvoorbeeld de herfst of de winter, dan zul je dit moeten bespreken met jouw werkgever. Die zal bekijken wat op dit gebied mogelijk is. Daarbij zal hij/zij ook rekening moeten houden met de drukte op het werk en de vakantieplannen van collega’s.

Toe aan vakantie

Daarnaast is het misschien ook helemaal niet verstandig om de vakantie uit te stellen. Op een gegeven moment ben je namelijk gewoon toe aan vakantie. “Hard werken is niet erg, als je daar maar van kunt herstellen. Dat doe je door er even helemaal niet mee bezig te zijn. Aan het eind van je werkdag, maar af en toe heb je ook wat langer nodig”, vertelt Noortje Wiezer, onderzoeker werk en gezondheid bij het TNO. “Het is verstandig om even iets heel anders te doen. Geen mails lezen en doe niets dat lijkt op je werk. Op vakantie, in een andere omgeving, is loskomen makkelijker. Dat zou je ook nu moeten proberen te doen, bijvoorbeeld door in de tuin te werken als je normaal achter de computer zit.”

Quality time

Bedrijfsarts Peter Ribbens raadt werknemers ook aan om gewoon vakantiedagen op te nemen. “Door het opnemen van vakantiedagen kun je quality time doorbrengen met je gezin. Het is een valkuil om te denken: ik ben nu thuis, dus ik kan net zo goed werken. Nee, ook nu moet je tijd nemen voor dingen waar je energie van krijgt. Fysiek afspreken is misschien lastig, maar je kunt elkaar wel uitgebreid bellen. Dat is ook heel waardevol”, aldus Ribbens.