9,5
Klanten vertellen

1299 beoordelingen

Waarschijnlijk heeft bijna iedereen er wel mee te maken gehad, want we waren in 2020 extreem veel thuis. Thuiswerken, of thuis in de tuin… Om je heen hoorde je veel meer geluiden. Spelende kinderen, harde muziek en veel meer verbouwingen. Dit had te maken met de coronacrisis. We moesten thuis blijven, konden niet op vakantie en daardoor bleef er soms wat geld over; klussen dus! Bij buurtbemiddelingsorganisaties zijn afgelopen jaar ongeveer 2500 conflicten meer gemeld dan in 2019. Dat is een flinke stijging van het aantal burenruzies!

Meer overlast in grote steden

Vooral in de grotere steden zie je dat buren veel meer last van elkaar hadden. Zij wonen vaak erg dicht op elkaar. “Nu iedereen meer thuis zit, veel online vergadert en de kinderen hele dagen thuis waren, merkt iedereen ook meer van zijn buren. Je gaat je ergeren aan geluiden die er altijd al waren. Als daar dan nog de herrie van een klussende buurman bovenop komt, neemt het woonplezier in rap tempo af”, zegt een woordvoerster van het CCV (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid).

Ook voor buurtbemiddelingsorganisaties was het moeilijker om de meldingen te behandelen. Zij hadden ook te maken met de coronamaatregelen en konden bijvoorbeeld niet fysiek bijeen komen. Maar de meeste meldingen zijn wel opgepakt vermeldt de woordvoerster.

Het CCV helpt de gemeente, politie en woningcorporaties bij buurtbemiddeling. Ze bestaan al sinds 2004 en is een onafhankelijke stichting die helpt veiligheidsproblemen op te lossen. Al 300 gemeenten maken gebruik van de CCV. Volgens het centrum worden 7/10 conflicten opgelost.