9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Door de coronacrisis hebben veel bedrijven hun omzet zien dalen of zelfs wegvallen. De overheid kwam al snel met de nodige steunpakketten zoals de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkbehoud (NOW) en de Tijdelijke overbrugging zelfstandig ondernemers (Tozo). Deze maatregelen werden in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat personeel gewoon kon worden doorbetaald en zelfstandigen hun hoofd boven water konden houden. Om voor deze regelingen in aanmerking te komen moet je aan de nodige voorwaarden voldoen. Maar wat als je hier aan voldoet, maar jouw aanvraag toch wordt afgewezen of je ineens een heleboel geld moet terugbetalen?

NOW-regeling

Om aanspraak te kunnen maken op de NOW-regeling moet je als werkgever aantonen dat er sprake is van een omzetverlies van tenminste 20 procent. Hoe meer omzetverlies, hoe groter de tegemoetkoming van de overheid is. Dit wel met een maximum van 90% van de loonsom van de werknemers. Een voorwaarde om in aanmerking te komen voor de NOW-regeling is dat er geen ontslag om bedrijfseconomische redenen kan plaatsvinden in de periode dat de werkgever de bijdrage vanuit de NOW-regeling ontvangt.

Door werkgevers op deze manier tegemoet te komen worden zij in staat gesteld om hun werknemers gewoon door te betalen. Hier is het geld voor bedoeld en het is dan ook de bedoeling dat de werkgever het hiervoor gebruikt. Het gaat om een verwachte omzetdaling. Dit betekent dat pas achteraf gekeken kan worden of hier ook daadwerkelijk sprake van was. Blijkt dan dat de daling meevalt of zijn er onjuiste gegevens verstrekt, dan kan het zijn dat (een deel van) het bedrag moet worden terugbetaald.

Terugbetalen NOW-regeling; in bezwaar

Heb jij bericht gekregen dat je (een deel van) het bedrag moet terugbetalen en ben je het hier niet mee eens? Dan kun je hiertegen in bezwaar. Je moet dan aantonen dat de cijfers wel degelijk kloppen of dat de berekening van het UWV niet juist is en dat jij wel degelijk aan de voorwaarden voldoet. Een sociaal zekerheidsrecht advocaat kan je hierbij helpen. Heb je hier hulp bij nodig, dan brengen wij je graag in contact met één van onze specialisten. Zij kunnen jouw zaak vrijblijvend bekijken en inschatten wat jouw kansen zijn.

Tip:
Moet je een groot bedrag terugbetalen en ga je in bezwaar? Vraag dan ook altijd uitstel van betaling aan. Doe je dit niet, dan kunnen ze het bedrag gewoon gaan vorderen. Als het UWV of de gemeente weigert mee te werken aan een uitstel van betaling, kun je in een voorlopige voorzieningsprocedure aan de rechter om uitstel van betaling vragen.

Tozo

Voor zzp-ers werd er een aparte regeling in het leven geroepen: de Tijdelijke Overbrugging Zelfstandig Ondernemers (oftewel Tozo). Het doel van deze regeling is duidelijk: ervoor zorgen dat zoveel mogelijk bedrijven de coronacrisis overleven. De Tozo bestaat uit twee delen namelijk:

  1. Een aanvullende uitkering voor de kosten in levensonderhoud als door de coronacrisis het inkomen onder het sociaal minimum daalt. Dit voor maximaal drie maanden. Hoe hoog het bedrag is, hangt af van het huishouden en het inkomen. Deze bijdrage hoeft niet terugbetaald te worden. Er wordt bij het aanvragen van de Tozo niet gekeken naar vermogen of levensvatbaarheid van de onderneming. Ook speelde in eerste instantie het inkomen van een eventuele partner niet mee. Vanaf de Tozo2-regeling kijkt men hier wel naar.
  2. Een lening voor bedrijfskapitaal om liquiditeitsproblemen als gevolg van de coronacrisis op te vangen. Deze lening bedraagt maximaal € 10.157,-. Dit bedrag dient wel terugbetaald te worden en wel binnen drie jaar.

Het aanvragen van de Tozo doe je online bij de gemeente. Net als bij het UWV zal ook de gemeente achteraf toetsen of je het juiste bedrag hebt ontvangen. Het is dan ook belangrijk om wijzigingen in het inkomen zo goed mogelijk door te geven. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Aanvraag afgewezen of terugbetalen?

Heb jij de Tozo aangevraagd en krijg je een afwijzing? Of moet je achteraf een ineens groot bedrag terugbetalen? Dan kan het slim zijn om hier tegen in bezwaar te gaan. Doe dit wel op tijd, namelijk binnen zes weken. Moet je een groot bedrag terugbetalen en ga je hier tegen in bezwaar, dan kan het geld in de tussentijd nog steeds bij jou gevorderd worden. Het is dan ook belangrijk om ook direct uitstel van betaling aan te vragen. Wordt jouw bezwaar afgewezen, dan is het hierna ook mogelijk om in beroep te gaan. Ook hiervoor heb je weer zes weken de tijd.

Hulp nodig

Onze advocaten helpen je graag bij het aanvechten van het besluit van het UWV of de gemeente. Zij zijn goed op de hoogte van de procedures en al jouw rechten en plichten en kunnen samen met jou bekijken of jouw zaak kans van slagen heeft. Wij brengen je graag in contact met één van onze specialisten voor een vrijblijvend gesprek.