Geen advocaat door hoge kosten

22 mrt, 2016 | Advocaten
9,5
Klanten vertellen

1344 beoordelingen

Op onze juridische helpdesk spreken wij regelmatig klanten die wel degelijk een juridische kwestie hebben, maar toch besluiten geen actie te ondernemen. Interessant, want de hulp van een advocaat kan zoveel meerwaarde bieden en verdere problemen voorkomen.

Op Laagste Advocatentarief.nl werd aan de bezoekers via een poll gevraagd wat men het meeste weerhoudt om een advocaat in de armen te nemen. We voegden de volgende antwoordmogelijkheden toe: de kosten; geen resultaatsgarantie; gebrek aan vertrouwen; het moeten delen van privé informatie; gevoelsmatig een hoge drempel of een andere reden. Meer dan 300 mensen lieten hun mening achter.

Kosten advocaat

De kosten waren overduidelijk de grootste reden voor mensen om geen advocaat in de arm te nemen. Maar liefst 78% van de 307 stemmers gaf aan deze kosten hen ervan weerhielden juridische actie te ondernemen. Enerzijds kun je als kanttekening plaatsen dat dit antwoord te verwachten is bij bezoekers van de site Laagste Advocatentarief.nl. Echter komen de bezoekers via allerlei zoektermen binnen op de site. Het is opvallend dat mensen die behoefte hebben aan juridische hulp, en waarbij hulp ook van belang is twijfelen dit in te schakelen door het financiële plaatje. Als zaken niet goed geregeld worden kan het in een later stadium soms meer geld kosten, dan de kosten van het inschakelen van een advocaat.

Toegang rechtspraak

Deze uitslag zegt ook iets over de toegankelijkheid van de rechtspraak in Nederland. Want hoe toegankelijk is dit eigenlijk als zoveel mensen aangeven dat de kosten een reden zijn om het ontslag maar niet aan te vechten of toch die veel te hoge alimentatie maar te blijven betalen. Sinds het verhogen van de eigen bijdrage voor mensen die in aanmerking komen voor gefinancierde rechtsbijstand is de situatie nog kwalijker geworden. Bij een familierechtkwestie betalen mensen met een laag inkomen toch nog een eigen bijdrage van minimaal 350 euro. Voor heel veel mensen heel veel geld. Ook de tarieven van de advocaten liegen er niet om. De gemiddelde advocaat kost 200 euro per uur. Veel mensen moeten hier een halve week voor werken. Geen wonder dat dit mensen afschrikt.

Geen resultaatsgarantie

In totaal 11 procent van de stemmers gaf aan dat het ontbreken van een resultaatsgarantie een reden is om geen advocaat in de arm te nemen. Indirect hangt dit ook samen met de financiën. Wanneer men investeert in een advocaat willen ze graag de zekerheid dat er wat uit hun investering komt.
Met Laagste Advocatentarief hopen we de drempel te verlagen voor die doelgroep die het er nu bij laat zitten door een lager tarief te hanteren, dat hopelijk voor veel mensen iets beter haalbaar is. Meer weten wat we voor jou kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact op met onze juridische medewerkers.