Miljoenen subsidiefraude door Drents stel

18 jan, 2018 | Uitkeringen
9,5
Klanten vertellen

1344 beoordelingen

Een Drents stel in het dorpje Hijken heeft ruim een miljoen euro aan Europese subsidies ontvangen voor nep-onderzoeken. Zij zijn gearresteerd wegens fraude.

Haalbaarheidsonderzoeken

Samen met zes anderen ontving het stel honderden subsidies voor zogenaamde haalbaarheidsonderzoeken. Het was de bedoeling dat zij het geld zouden gebruiken voor onderzoek en het bouwen van prototypes, maar werd vooral besteed aan dure auto’s. Als klap op de vuurpijl hielp het duo uit Hijken ook andere ondernemers bij het frauderen met Europese subsidies.

Overgeschreven onderzoeken

Eise van der Sluis, directeur van subsidieverstrekker SNN (Samenwerkingsverband Noord-Nederland) vertelt: ” Op een gegeven moment ontdekten wij dat de onderzoeken die zij bij ons presenteerden waren overgeschreven. Er was sprake van plagiaat. Vervolgens bleek uit een koppeling van gegevens van de Belastingdienst dat zij het geld voor hele andere doeleinden gebruikten dan waarvoor het aangevraagd was”.

Geld terug

Na 1,5 jaar onderzoek zijn de hoofdverdachten nu aangehouden. Ook is er beslag gelegd op hun auto’s en huizen. Er is goede hoop dat de SNN een groot deel van de onterecht verstrekte subsidies alsnog zal terugkrijgen. Zo kan het geld toch nog gebruikt worden voor het versnellen van de economische ontwikkeling in Noord-Nederland.