Verbod op appen op de fiets vanaf 2019

12 dec, 2017 | Politie
9,5
Klanten vertellen

1296 beoordelingen

Appen op de fiets moet vanaf 2019 verboden worden. Dit wil Verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen.

Verbod

Driekwart van de Nederlanders wil het gebruik van de telefoon op de fiets aan banden leggen. Er is dus een ‘groot maatschappelijk en politiek draagvlak’ voor een verbod op appen op de fiets. Op basis hiervan komt Van Nieuwenhuizen volgend jaar met een wetsvoorstel en boetebedragen. Het is de bedoeling dat de nieuwe regels volgens jaar ingaan. Daarnaast zal er komende zomer een nieuwe campagne van start gaan om de mensen te wijzen op het risico van het gebruik van de smartphone in het verkeer.

Nauwelijks ongevallen

Toch blijkt uit nieuwe onderzoeken van VeiligheidNL dat appen op de fiets eigenlijk bijna niet voor ongevallen zorgt. In slechts 1,2 procent van de slachtoffers op de eerste hulp is er sprake van een ongeval door gebruik van de smartphone. Praten met de fietser naast je of muziek luisteren met een koptelefoon op zorgt vaker voor ongelukken. Er is dus geen bewijs dat er een verband is tussen telefoongebruik en fietsongevallen. Een belangrijk punt waar Van Nieuwenhuizen nu naar gaat kijken in samenwerking met de Raad van State.

Tommy-Boy

Gebruik van de telefoon in het verkeer is sinds de dood van de 13-jarige Tommy-Boy een belangrijk onderwerp. De jongen zat tijdens het fatale verkeersongeval op de fiets en was op zijn mobiel bezig. De voorganger van Van Nieuwenhuizen kondigde in mei 2016 al een app-verbod aan na een gesprek met Michael Kulkens, de vader van de overleden jongen. Kulkens maakt zich sinds het overlijden van zijn zoon hard voor het verbannen van de smartphone uit het verkeer. “Iedere dag dat het langer duurt om deze wet in te voeren, is er één te veel”, aldus Kulkens.