Hoge Raad beslist over huurkorting

14 apr, 2021 | Corona, Rechtspraak
9,5
Klanten vertellen

1299 beoordelingen

Het water staat veel ondernemers in de horeca aan de lippen. Enige tijd geleden stapten een aantal horeca-ondernemers dan ook naar de rechter om huurkorting te vragen. Dit werd toegewezen. Toch blijkt dat er behoefte is aan duidelijkheid over de huurkorting of huurverlaging ten tijde van corona. Het is nu aan de Hoge Raad om hier een besluit over te nemen.

Kantonrechter Limburg

Dat de Hoge Raad zich nu moet buigen over de zaak komt eigenlijk door de kantonrechter in Limburg. Deze rechter besloot in een zaak over huurkorting zelf geen besluit te nemen, maar de zaak door te spelen naar de Hoge Raad. Zij moeten gaan bepalen en uitleggen welke regels er gelden wat betreft de huurkorting tijdens deze pandemie. De zaak ging tussen een café waarvan Heineken de tussenpersoon is en de eigenaar van het pand. Heineken had besloten dat de horeca-ondernemers waarvan zij tussenpersoon zijn voor de maanden april en mei 2020 geen huur hoefden te betalen. Dit als tegemoetkoming voor de eerste lockdown. Ook besloot Heineken de eigen huurbetalingen voor de helft stil te leggen.

De eigenaar van het pand was het hier niet mee eens. Hij wil niet opdraaien voor de cadeautjes die de bierbrouwer uitdeelt aan de huurders. Zij hypotheeklasten lopen immers ook gewoon door en hij stelt dan ook voor de pijn te delen. De rechter gaf aan hier wel iets in te zien, maar het was hem niet helder hoe dat juridisch vormgegeven kan en mag worden. Vandaar zijn vraag aan de Hoge Raad om hier nu duidelijkheid over te geven.

Duidelijkheid

Huurrechtadvocaten zijn blij met dit initiatief van de kantonrechter in Leeuwarden. Een uitspraak van de Hoge Raad zal meer duidelijkheid geven voor zowel huurders als verhuurders. De antwoorden waar de Hoge Raad mee komt zullen leidend zijn in onderhandelingen tussen huurders en verhuurders en kunnen flink wat gevolgen hebben voor vastgoedbezitters en horeca-ondernemers.