Dwangsom of uithuisplaatsing bij burenruzie

08 dec, 2017 | Buren
9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

Burenruzies blijven een groot probleem en lijken ook steeds vaker voor te komen. In de gemeente Den Haag gaan ze het aantal maatregelen dat zij kunnen nemen flink opschroeven. Vanaf 1 januari kunnen buren die overlast veroorzaken een dwangsom krijgen of zelfs uit hun huis worden geplaatst.

Bevoegdheden

Het voorstel ligt nu bij de gemeente om met ingang van 1 januari de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) zo aan te passen, dat burgemeester Pauline Krikke meer bevoegdheden krijgt om in te kunnen grijpen bij ernstige burenruzies.

Dwangsom of uithuisplaatsing

De belangrijkste middelen die de burgemeester gaat krijgen zijn het opleggen van een dwangsom of een tijdelijke uithuisplaatsing. De dwangsom die opgelegd kan worden is maximaal 5.000 euro per keer. Dit met een maximum van 25.000 euro. Daarnaast kan iemand die overlast veroorzaakt uit huis worden geplaatst. Dit is voor 10 dagen en kan verlengd worden tot maximaal vier weken.

Laatste redmiddel

Deze maatregelen worden ingezet als laatste redmiddel, nadat er andere pogingen zijn geweest om de ruzie op te lossen. Houdt de overlast niet op, dan zal de burgemeester moeten ingrijpen. Het gaat hierbij vooral om ruzies tussen bewoners van koopwoningen of particuliere huurders. Mensen in de sociale woningbouw vallen onder de woningcorporaties. Zij hebben al de nodige middelen om op te treden tegen huurders die overlast veroorzaken.