Nachtelijke klusser uit huis gezet

17 nov, 2020 | Buren, Overig
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Buren kunnen soms voor flink wat overlast zorgen. Toch komen huisuitzettingen vanwege overlast niet heel vaak voor. Komt het wel voor, dan gaat het meestal om wietkwekers en drugsdealers. In Bennekom hadden ze heel veel last van een nachtelijke klusser. Al jaren hield hij de buurtbewoners uit hun slaap. Vanwege de geluidsoverlast werd ook deze klusser door de burgemeester uit huis gezet. Dit is de eerste keer dat iemand om deze reden een huisverbod krijgt.

Plaag voor de buurt

Al jarenlang had de buurt last van deze man uit Bennekom en de politie stond dan ook regelmatig op de stoep. Midden in de nacht harde muziek draaien, lawaaiige reparaties aan een auto als het al lang donker was, schuiven met meubels als iedereen al lag te slapen. Het heeft de buren heel wat uren uit de slaap gehouden. Het is dan ook niet zo gek dat in de straat ondertussen meerdere huizen te koop staan. Een buurman vertelt: “We kunnen er slecht van slapen. Zelfs nu hij niet thuis is. Je bent inmiddels zo gewend aan de overlast dat je in je bed ligt af te vragen wanneer het schuiven met meubels of de muziek weer begint.’’

Waarschuwingen en boetes

De uithuiszetting komt niet zomaar uit de lucht vallen. Zo heeft de man al meerdere waarschuwingen en boetes gekregen. Toch veranderde er niets. ,,Er ging al een heel traject aan vooraf. Maar welk middel we ook toepasten: niets hielp de situatie te veranderen. Het is fijn dat de burgemeester nu de mogelijkheid had om door te pakken’’, zegt een woordvoerder van de gemeente Ede waar Bennekom onder valt. Sinds 2017 hebben burgemeester de mogelijkheid om via de Wet Aanpak Overlast (in de volksmond de asowet) woningen te sluiten. Zo’n woonverbod kan alleen worden opgelegd als er sprake is van ernstige en herhaaldelijke hinder.

Terughoudend bij geluidsoverlast

De Wet Aanpak Overlast heeft ervoor gezorgd dat er de afgelopen jaren veel woningen werden gesloten. Toch ging het in bijna al deze gevallen om woningen waar drugs werden gevonden of waar werd gedeald. Nog niet eerder is geluidsoverlast een reden geweest om iemand een woonverbod op te leggen. Hiermee heeft gemeente Ede een primeur. De Nederlandse Stichting Geluidshinder prijst het besluit van de burgemeester. “Gemeenten zijn tot nu toe veel te terughoudend in het gebruik van de mogelijkheden die deze wet biedt. Elk jaar krijgen we honderden meldingen van geluidsoverlast. Niet allemaal zo ernstig, maar ook een aanwijzing of een waarschuwing komt er vaak niet”, zegt directeur Erik Roelofsen.