Huurders van schimmelwoning moeten betalen

07 apr, 2017 | Wonen
9,5
Klanten vertellen

1319 beoordelingen

Vier huurders van een aantal woningen in Drachten weigerden hun huur te betalen. Zij vonden hun huizen te vochtig en vond dat de woningcorporatie WoonFriesland te weinig deed om dit probleem op te lossen. De rechter is het echter niet met ze eens. Ze moeten 32.000 euro aan achterstallige huur betalen en de kosten voor de rechtszaak.

Schimmel en scheuren

Al anderhalf jaar duurt de discussie tussen de huurders en de woningcorporatie. In september 2015 kwamen zij met de eerste klachten. Behang liet los, kastjes zaten vol schimmel en er kwamen scheuren in de muren. Ook hadden sommige bewoners gezondheidsklachten. Volgens WoonFriesland was het vocht in de woningen normaal. Wel besloten zij bouwdrogers te plaatsen. De bewoners mochten tijdelijk ergens anders wonen.

Opgelost of niet?

Volgens WoonFriesland was het probleem hiermee opgelost. Toch weigerden de huurders hun huur te betalen. Zij waren van mening dat er nog steeds problemen waren met het ventilatiesysteem, waardoor het nog steeds vochtig was. In 2016 kwam er een kort geding, waarin de bewoners een schadevergoeding eisten voor het herstel van de woningen en meubels. WoonFriesland werd toen in het gelijk gesteld.

Huur betalen

Nu was de woningcorporatie het zat en sleepte de bewoners voor de rechter voor de achterstallige huur. Ook nu werd WoonFriesland in het gelijk gesteld. De bewoners moeten binnen twee weken de achterstallige huur betalen.

Bodemprocedure

Toch leggen de bewoners zich hier niet zomaar bij neer. Zij hebben nu een bodemprocedure tegen WoonFriesland aangespannen om een schadevergoeding te eisen. Binnenkort staan zij dus opnieuw voor de rechter.