9,5
Klanten vertellen

1344 beoordelingen

Meer dan de helft van de werkenden in Nederland werkt parttime. Dit zorgt ervoor dat nergens in de EU het gemiddelde aantal uren dat werkenden betaald krijgen zo laag is als in Nederland. Dit blijkt uit een onderzoek van Europees statistiekbureau Eurostat.

Gemiddeld aantal uren

Uit het onderzoek blijkt dat fulltime werkenden in de EU gemiddeld 38 uur per week betaald krijgen. In Nederland ligt dat aantal uren op 39. Parttimers werken gemiddeld 20 uur. In Nederland ligt het gemiddeld aantal uren van alle werkenden bij elkaar op 28 uur per week. Dit is het laagste aantal van de EU. Dit komt voornamelijk doordat zoveel mensen parttime werken. Dit aantal lag namelijk op maar liefst 55,1 procent. Dit is het grootste aandeel van de hele EU.

Andere verschillen

De verschillen kunnen per land erg groot zijn. Zo is ons parttime percentage 55,1 tegenover 4,3 in bijvoorbeeld Kroatië heel hoog. Dit kan er ook mee te maken hebben dat in Kroatië sowieso veel minder mensen aan het werk zijn. Doordat bijvoorbeeld vrouwen nog geen goede positie op de arbeidsmarkt hebben en meestal niet werken, worden deze niet meegenomen in het onderzoek. Parttimers in Denemarken werken gemiddeld het minst aantal uren. Namelijk 13. Werk je in Frankrijk fulltime, dan ben je het minst lang bezig. Daar ligt het fulltime gemiddelde op 35 uur.