Wat zijn jouw rechten als een geboekt evenement wordt afgelast of verplaatst?

12 mei, 2021 | Corona, Overig
9,5
Klanten vertellen

1438 beoordelingen

Vanwege het coronavirus (Covid-19) zijn veel evenementen zoals concerten en festivals niet doorgegaan. Door alle coronamaatregelen werden de meeste evenementen, concerten en shows afgelast. Maar wat gebeurt er nou eigenlijk met de tickets voor de evenementen die vorig jaar zouden plaatsvinden maar zijn verplaatst of afgelast en wat zijn precies jouw rechten? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Wat zijn jouw rechten als een geboekt evenement wordt afgelast of verplaatst?

  1. Het evenement wordt geannuleerd
  2. Het evenement wordt verplaatst

1. Het evenement wordt geannuleerd

Als de organisatie van het evenement heeft besloten dat het evenement geannuleerd wordt vanwege de coronamaatregelen, dan heb je recht op terugbetaling van jouw ticket en de eventueel betaalde servicekosten. Krijg je een voucher aangeboden? Die hoef je niet te accepteren. Je hebt namelijk een overeenkomst gesloten met de organisator van het evenement. De organisator kan zijn verplichting niet nakomen. Daardoor heb jij het recht om de overeenkomst te ontbinden en om terugbetaling van het aankoopbedrag te eisen. Je kunt de overeenkomst ontbinden door een (aangetekende) brief of e-mail te versturen.

Het kan zijn dat de organisatie zich zal beroepen op overmacht. Toch kun je nog steeds de overeenkomst ontbinden en jouw aankoopbedrag terugkrijgen. Het beroepen op overmacht is namelijk alleen van belang bij het vorderen van een schadevergoeding.

2. Het evenement wordt verplaatst

De organisatie kan ook besluiten dat een geannuleerd evenement zal worden verplaatst naar een andere datum. Het gekochte ticket is dan geldig voor deze nieuwe datum. Dit wordt vaak gedaan omdat organisaties daarmee voorkomen dat ze iedereen moeten terugbetalen en in financiële problemen komen.
Mocht je niet kunnen op de nieuwe datum dan kun je alsnog kiezen om de overeenkomst te ontbinden en het geld van het betaalde ticket terug te krijgen.
De organisatie kan er ook voor kiezen om het bedrag van het ticket terug te betalen met een voucher. Dit voucher kun je vervolgens gebruiken voor een evenement naar keuze. Ook hier geldt weer dat je niet verplicht bent met het voucher akkoord te gaan.

Steun de evenementenbranche

Hoewel je dus recht hebt op terugbetaling van het aankoopbedrag is het wel goed om in gedachten te houden dat de evenementenbranche zwaar is getroffen door de pandemie. Het risico bestaat dan ook dat, als iedereen zijn geld terug vraagt, de organisatie mogelijk failliet zal gaan. Het accepteren van een voucher kun je dus beter beschouwen als een stukje steun voor de evenementenbranche. Zodra de overheidsmaatregelen het weer toelaten kun jij dan weer genieten van een evenement!

Fieldlab evenementen

Het organiseren van evenementen voor een groot publiek zijn op dit moment nog erg beperkt. Vanuit de evenementenbranche is daarom een samenwerking met de overheid tot stand gekomen. Deze samenwerking heeft gezorgd voor zogenaamde Fieldlab evenementen. Dit zijn testevenementen om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om, ondanks het coronavirus, toch op een veilige manier evenementen te organiseren. De bedoeling hiervan is uiteindelijk zonder veel maatregelen en zonder veel risico’s, toch een evenement te kunnen bezoeken.

Bij deze Fliedlab evenementen moet je je vooraf laten testen. Je moet dan een negatief testbewijs kunnen laten zien. Tijdens het evenement hoef je geen mondkapje te dragen. Na het evenement moet je je wel weer laten testen. Op die manier hoopt de evenementenbranche snel weer grote evenementen te kunnen organiseren en hopen wij snel weer te kunnen genieten van een leuk festival of mooi concert.