UWV heeft geen tijd om de sollicitatieplicht te controleren

30 jun, 2020 | Werk en ontslag
9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

Het UWV is momenteel zo druk met extra werk wat voortkomt uit de coronacrisis dat ze niet aan andere taken toekomen. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) meldt dat het controleren van de solicitatieplicht van de uitkeringsgerechtigden er gedeeltelijk bij in schiet.

Voorrang

De afgelopen tijd heeft het UWV voorrang gegeven aan het tijdig uitbetalen van de WW-uitkering. Ook groeide het aantal aanvragen door de crisis fors. Daarom gaf het UWV ook voorkeur aan het behandelen van deze aanvragen. Op deze manier wist de aanvrager zo snel mogelijk of de aanvraag akkoord was. Daarnaast waren er nog de noodmaatregelen NOW en TOFA.

Minder handhaving

Omdat het UWV druk was met zaken als het keuren van de WW-aanvragen kwam het niet toe aan het controleren van de sollicitatieplicht- of verschijningsplicht. Als werkzoekenden hier momenteel niet aan voldoen heeft dit nu geen gevolgen voor de uitkering. Door de aanhoudende drukte bij het UWV geldt deze meetregel tot 1 september.

Oplossing bij UWV

Op dit moment is er niet genoeg capaciteit bij het UWV om alle werkzaamheden uit te voeren. De verwachting is dat het nog wel even druk blijft. De vraag is dus hoe dit wordt opgelost. Het ministerie geeft aan dat veel medewerkers al hebben overgewerkt. Echter zit hier een maximum aan. Ook is het UWV druk met het werven van nieuwe medewerkers. Zij worden intern zo snel mogelijk opgeleid. Op deze manier hoopt het UWV zo snel mogelijk weer alle werkzaamheden op te kunnen pakken.