Inperken rechtsbijstand grote gevolgen

24 jun, 2016 | Advocaten
9,5
Klanten vertellen

1319 beoordelingen

De Tweede Kamer heeft plannen om de gefinancierde rechtsbijstand voor mensen die een advocaat zelf niet kunnen betalen flink in te perken. Dit stuit op verzet. De Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) waarschuwt dat hiermee de vrije keuze voor een raadsman op het spel staat. Hulp van een goede advocaat is straks niet meer voor iedereen weggelegd en dat is een kwalijke zaak.

Declaraties

Het grote discussiepunt is de beperking van het aantal declaraties die een advocaat mag doen. Advocaten krijgen een x aantal punten per zaak. Het plan is om het jaarlijkse maximale aantal punten, waardoor de advocaten een subsidie kunnen vragen flink terug te brengen. Van 2000 punten per jaar naar 900 punten per jaar. De gevolgen hiervan zullen rampzalig zijn. Een advocaat zal door deze inperking snel aan zijn limiet zitten, waardoor goede, gespecialiseerde advocaten al snel nee zullen moeten verkopen aan mensen die op zoek zijn naar een pro-deo advocaat. De keuze wordt hierdoor voor deze mensen steeds beperkter.

Sociale advocaten

“De voorgenomen urengrens betekent het einde voor gespecialiseerde sociaal advocaten die juist de meest kwetsbare groep rechtzoekenden helpen”, zegt deken Bart van Tongeren van de NOvA. Deze kantoren hebben over het algemeen nauwelijks betalende cliënten en zullen nu het onderspit moeten delven. Risico is dat zij hun praktijk moeten gaan aanvullen met betalende zaken waar zij niet in gespecialiseerd zijn.

Bij het vaststellen van de urengrens is gekeken naar een ambtenarensalaris. Hierbij is geen rekening gehouden met het feit dat een advocaat ook kosten maakt voor zijn kantoor en personeel.