Te glad om te fietsen? Ontslag op staande voet!

9,5
Klanten vertellen

1319 beoordelingen

In het weekend van 6 en 7 februari afgelopen jaar viel er flink wat sneeuw. De twee dagen erna waarschuwde Rijkswaterstaat voor gevaarlijke omstandigheden op de weg. Een vrouw van 60 jaar besloot om die reden thuis te werken. Zij vond het te glad om te fietsen. Zij kreeg ontslag op staande voet.

Thuiswerken door gladheid

Op maandag 8 februari begint de ellende. De vrouw die relationship manager is durft niet op de fiets naar het werk vanwege de gladheid. In overleg met een collega werkt zij die dag thuis. De collega geeft haar hier toestemming voor. De volgende dag was de situatie op de weg nog niet veel beter. Zij geeft dan ook aan dat zij weer thuis wil werken. Op de fiets stappen is volgens haar te gevaarlijk.

Werkweigering

Haar werkgever was net terug van een zakenreis. Hij was het hier niet mee eens en stond erop dat ze alsnog naar kantoor moest komen. Volgens de werkgever kon ze prima fietsen of lopen. Hij kende de route die de vrouw moest begaan naar het werk. Wellicht kon ze ook de taxi of het openbaar vervoer nemen. Hij zag het als werkweigering als de vrouw niet op kantoor kwam. Ondanks de oproep van de werkgever om naar kantoor te komen, besloot de vrouw om toch nog een dagje thuis te werken. De dag ervoor mocht het immers ook. In de middag kreeg ze een belletje dat zij op staande voet is ontslagen. Dit is de ergste sanctie die een werkgever een werknemer kan geven.

Billijke vergoeding

De vrouw stapte naar de rechter en eist bij de rechter een billijke vergoeding. Ze had een tijdelijk contract van zeven maanden. Haar eis is een billijke vergoeding van tien maandsalarissen dit komt neer op een totaal van €25.000 euro. Daarnaast vroeg ze een gefixeerde schadevergoeding van een maandsalaris van €2500 euro plus vakantiegeld en de transitievergoeding die wettelijk geldt.

Thuiswerken niet mogelijk

Toch vindt de rechter dat mevrouw werk geweigerd heeft door niet op kantoor te komen. De werkgever is een klein bedrijf in hydraulische apparatuur. Er zijn maar zes werknemers en omdat de administratie ook op het kantoor ligt is het in principe niet mogelijk om thuis te werken. Ook is hier niets over opgenomen in het arbeidscontract. De vrouw heeft aangegeven wel te komen als de baas haar zou ophalen. Daarom snapt de rechter niet dat ze geen gebruik heeft gemaakt van het openbaar vervoer of de taxi.

Advies thuiswerken

Ondanks dat de overheid het advies heeft gegeven om zoveel mogelijk thuis te werken, heeft de werkgever nog steeds het instructierecht. Dit betekent dat de werkgever uiteindelijk bepaalt of er thuis gewerkt wordt of op kantoor. De werkgever heeft wel de plicht om te zorgen voor een goede en veilige werkplek zodat de 1,5 meter afstand gewaarborgd kan worden.

In dit geval krijgt de werkgever gedeeltelijk gelijk. De vrouw had gewoon naar kantoor moeten komen toen haar dit werd gevraagd. Toch is de rechter van mening dat ontslag op staande voet een te zware straf is. De rechter kent haar de gefixeerde schadevergoeding, de transitievergoeding en buitengerechtelijke incassokosten vergoeding toe. Ze heeft in totaal rond de €3500 euro gekregen. De billijke vergoeding waar ze om heeft gevraagd wordt haar niet toegekend.