Wie is er aansprakelijk voor brand bij thuiswerken?

07 dec, 2021 | Corona, Werk en ontslag
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

Voor miljoenen werknemers bevindt hun werkplek zich nu thuis op zolder, in een kantoortje boven of aan de keukentafel. Dit thuiswerken heeft voor- en nadelen. Wat opvallend is, is dat al dit thuiswerken ook tot een toename van woningbranden heeft geleid. Het Verbond van Verzekeraars trekt aan de bel.

Stijging aantal claims

Uiteraard hebben we het eerder al gehad over de voor- en nadelen van het thuiswerken. Maar dat er door het thuiswerken meer woningbranden zijn, is nieuw. Voor het eerst in jaren is het aantal claims gestegen dat bij verzekeraars is binnengekomen. Hierbij ging het vooral om woningbranden. Vermoedelijk heeft dit toch te maken met het feit dat mensen meer thuiswerken door de coronapandemie en schade veroorzaken.

Is de werkgever aansprakelijk?

Het gaat nog steeds om de werkplek, alleen bevindt die werkplek zich niet meer op kantoor. Wie is er dan aansprakelijk in het geval van schade?

De werkgever moet maatregelen nemen die redelijkerwijs nodig zijn om te voorkomen dat een werknemer schade lijdt. Maar geldt dit ook als de opgedragen werkzaamheden thuis plaatsvinden? De werkgever heeft namelijk maar moeilijk grip op de thuissituaties. In dit soort gevallen wordt er echt per situatie naar de omstandigheden gekeken. In beginsel is de werkgever aansprakelijk voor schade aan de spullen van het werk. Zijn jouw bureau en bureaustoel die je van de werkgever had gekregen beschadigd, dan zal de werkgever voor vervanging moeten zorgen. Hetzelfde geldt voor de laptop en mobiele telefoon van de zaak.

Roekeloosheid of opzet

Is er sprake van bewuste roekeloosheid of opzet van de werknemer, dan kan de werkgever niet aansprakelijk gesteld worden voor de schade die is ontstaan. Dit komt gelukkig niet vaak voor. Het is wel een extreme handelswijze door brand te stichten en de spullen van je werkgever te beschadigen. Heb je schade aan je eigen spullen? Dan kan dit niet verhaald worden op je werkgever. Wellicht kun je het wel terugkrijgen via je inboedelverzekering. Kijk goed of de verzekerde spullen onder de dekkingsvoorwaarden vallen.

Boosdoeners

Natuurlijk kan je zelf wel iets doen om schade te voorkomen. Hou hiervoor vooral oplaadbare apparaten in de gaten. Directeur Rob Baardse van de Nederlandse Brandwonden Stichting vertelt: “We zien dat modern meubilair en oplaadbare apparaten zorgen voor hevigere en gevaarlijkere branden dan vroeger.” Naar aanleiding van de nieuwe cijfers laat hij weten dat brand verantwoordelijk is voor een derde van de patiënten in de drie Nederlandse Brandwondencentra. Twee derde ervan raakt gewond bij een brandwondenongeval in de eigen woonomgeving.

Rookmelder verplicht

Per 1 juli volgend jaar is een rookmelder verplicht in iedere woning van Nederland. Brandweer Nederland denkt door deze verplichting branden in een vroeg stadium te ontdekken en erger te kunnen voorkomen. Wel moeten de rookmelders goed geïnstalleerd zijn, op de juiste plek hangen, en werken, anders heb je er nog niet veel aan…