Proefproces over beloning advocaten bij massaclaims

26 jun, 2018 | Advocaten, Rechtspraak
9,5
Klanten vertellen

1344 beoordelingen

Begin januari werd De Haan Advocaten uit Groningen door de Raad van Discipline op de vingers getikt. Zij zouden ontoelaatbare prijsafspraken hebben gemaakt met gedupeerden van aardbevingsschade in Groningen. Nu buigt het Hof van Discipline zich over de zaak. Hiermee ontstaat er eigenlijk een proefproces over de beloning van advocaten bij massaclaims.

Provisie

De Haan procedeerde namens 4700 gedupeerden van de aardbevingen in Groningen tegen de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Iedere gedupeerde legde hiervoor honderd euro in. Zou De Haan winnen, dan zou De Haan een provisie krijgen van vijf tot tien procent van de schadevergoedingen die zouden worden uitgekeerd. Rob Geene, deken van de Orde van Advocaten in Noord-Nederland vond het een bijzondere constructie en trok aan de bel. Bij deze constructie staat volgens hem niet het belang van de cliënt voorop, maar het financiële voordeel van het advocatenkantoor. De Raad van Discipline was het hier ook mee eens.

Beroep

De Haan was het niet eens met de uitspraak van de Raad van Discipline en ging in beroep. Het Hof van Discipline boog zich over de zaak. Zij zullen zowel bekijken of het handelen van De Haan in dit geval toelaatbaar is, maar daarnaast zullen zij ook een uitspraak doen over dit soort financieringsconstructies in het algemeen. Hierdoor zal de uitspraak ook toepasbaar zijn in andere zaken waar advocaten te maken hebben met massaclaims. Er volgt nu een proefproces om zo een duidelijke uitspraak te kunnen doen over beloningen bij een massaclaim. Een uitspraak wordt 7 september verwacht.