Mooie sollicitant vaker op gesprek

19 okt, 2018 | Werk en ontslag
9,5
Klanten vertellen

1319 beoordelingen

Hoe mooier je bent, hoe vaker je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Dit blijkt uit een onderzoek van online cv-bedrijf CVster. Zij stuurden 300 fictieve cv’s naar recruiters en kwamen al snel tot de conclusie dat uiterlijk een belangrijke factor is bij het solliciteren.

Het onderzoek

Alle cv’s die werden verstuurd waren hetzelfde, behalve de foto. De mannelijke kandidaten solliciteerden als administratief medewerkers. De vrouwelijke nep-sollicitanten hadden interesse in een baan als accountmanager. De knappe mannen en vrouwen werden in 42 procent van de gevallen uitgenodigd voor een gesprek. De minder mooie sollicitanten kregen in maar 15 procent van de gevallen een positieve reactie.

Discrimineren

Onlangs werd al bekend dat bedrijven discrimineren op leeftijd en op basis van etnische achtergrond. Uit een ander onderzoek bleek dat mensen met een Nederlandse naam vaker voor een gesprek worden uitgenodigd, dan iemand die een buitenlandse naam heeft. Natuurlijk weten we dat uiterlijk ook een belangrijke rol speelt. “We hadden al het vermoeden dat er verschillen zouden bestaan, maar dat die zo groot zouden zijn, hadden we niet verwacht”, zo zegt Robin Bakker van CVster.

Mannen en vrouwen

De verschillen werden nog groter als een man een vrouw moest selecteren en andersom. Een knappe vrouw had bij een mannelijke recruiter 69 procent meer kan om uitgenodigd te worden. Een mooie man had 73 procent meer kans. Socioloog Gregor Walz is niet verbaasd over deze uitslag. “Het gebeurt, omdat recruiters zich nu eenmaal laten leiden door uiterlijkheden. Of dat mag is een lastige vraag, aangezien uiterlijk geen beschermde discriminatiegrond is, zoals geslacht, etniciteit en leeftijd dat wel is”.