9,5
Klanten vertellen

1310 beoordelingen

Uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat 94 procent van de Nederlanders wel eens overlast ervaart in de buurt. Dat is nogal wat. Het komt erop neer dat iedereen wel eens last heeft van andere buurtbewoners.

Buurtoverlast

Buurtoverlast is een breed begrip. Hier kan van alles onder vallen. Van geluidsoverlast tot poep op de stoep. Michel Vols is hoogleraar Openbare-orderecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij bevestigt deze cijfers. “Het is gek. De meeste vormen van overlast in Nederland dalen al jaren. Behalve de woonoverlast. Al jaren zien we een toename van buurtoverlast voorbijkomen. Het lijkt niet te lukken om hier iets in te veranderen”, zo zegt Vols.

Oorzaken van overlast

Een heel goed onderzoek naar de oorzaken van buurtoverlast is eigenlijk nooit gedaan. Toch liggen een aantal oorzaken voor de hand. We wonen dichter op elkaar in steeds drukkere steden. Daarnaast zijn er steeds meer verwarde mensen die tussen ons in wonen. “Verwarde personen worden niet meer weggestopt, maar wonen in gewone woonwijken. Samen met de bezuinigingen in de zorg is dat een recept voor problemen”, aldus Vols.

Buurtbemiddeling

Je kan nooit iedereen in de wijk tevreden krijgen. Mensen zijn nu eenmaal verschillend. Maar je kan wel nadenken over manieren om overlast aan te pakken. Een manier die steeds vaker wordt toegepast is buurtbemiddeling. Dit lijkt behoorlijk effectief te zijn. Daarnaast is het belangrijk om situaties niet uit de hand te laten lopen. Op tijd ingrijpen is cruciaal.