Na 12 jaar geen bijstand meer terugvorderen

9,5
Klanten vertellen

1344 beoordelingen

De gemeente Soest ging onlangs flink in de fout. Twaalf jaar na dato probeerden zij €50.000 euro aan onterecht ontvangen bijstand terug te vorderen. Het gerechtshof in Arnhem gooide roet in het eten en besloot dat het toch echt te laat is om dit geld nu nog terug te vorderen.

Bijstandsuitkering

Een vrouw uit Soest kreeg jarenlang een bijstandsuitkering. De uitkering werd eind november 2003 beëindigd. Jarenlang hoorde de vrouw niets tot er in 2015 een brief op de mat viel. De gemeente wilde vijf jaar aan onterechte uitkeringen bij haar terugvorderen. Het ging in totaal om een bedrag van €50.181. Het is niet duidelijk waarom de gemeente zo lang heeft gewacht met het vorderen van het geld.

Naar de rechter

De vrouw stapte naar de rechter. Deze oordeelde in eerste instantie dat de vrouw toch moest betalen. Toen het gerechtshof in Arnhem zich over de zaak boog kwamen zij tot een andere conclusie. De vordering is namelijk na vijf jaar verjaard. Dit betekent dat de schuld van de vrouw in 2018 is komen te vervallen. Zij hoeft de schuld aan de gemeente dus niet te betalen.