Organisatie van Obstacle Run aansprakelijk na letselschade

29 jun, 2021 | Overig, Rechtspraak
9,5
Klanten vertellen

1344 beoordelingen

In 2016 deed een vrouw mee aan een obstacle run in Venlo. De run begon goed, maar toen zij via ijzeren steigerbuizen ergens vanaf moest klimmen ging het mis. De vrouw zette haar voet neer en gleed vanaf de bovenste ijzeren buis ongeveer 1,5 à 2 meter naar beneden en kwam lelijk ten val. Al snel bleek dat het niet goed was. De vrouw liep letsel op aan haar voet. Daarnaast zitten er ook scheurtjes in haar staart- en heiligbeen.

Organisatie aansprakelijk?

De vrouw is van mening dat de organisatie de steiger van extra veiligheidsmaatregelen had moeten voorzien om alle deelnemers te beschermen. Door dit niet te doen, is de vrouw van mening dat de organisator aansprakelijk is voor het letsel dat zij heeft opgelopen. Zij stapt dan ook naar de rechter voor een schadevergoeding.

Zorgplicht

Helaas komen dit soort problemen vaker voor. De rechtbank vindt dan ook dat er een zorgplicht moet komen vanuit sportevenementenorganisaties. De achterliggende gedachte van die zorgplicht is dat de organisatie professioneel en deskundig overkomt als het gaat over de omstandigheden, zodat deelnemers veilig deel kunnen nemen aan een evenement. Natuurlijk is een obstacle run een evenement waarbij je wel eens onderuit kunt gaan, maar de organisatie moet er wel alles aan doen om problemen te voorkomen.

Gladde ijzeren buis

In dit geval kon je er bijna op wachten dat het mis zou gaan. Het is logisch dat een natte ijzeren buis glas wordt. Als je dan via de buis naar beneden moet klimmen, is de kans op een ongeluk groot. Dit ook omdat je in een strijd zit en je wilt presteren. De rechtbank is dan ook van mening dat de evenementorganisator voorzorgsmaatregelen had moeten nemen voor de relatief harde ondergrond die onder de buizen lag. Zo hadden ze hun best kunnen doen om in geval van mogelijke ongelukken de schade te beperken. Denk aan valmatten, of iemand die ze over de buizen begeleidt. De organisator heeft dit volgens de rechtbank niet gedaan en is dus inderdaad aansprakelijk.

Uitslag: De rechtbank vindt dat de organisator van het evenement niet de vereiste maatregelen heeft genomen die toch wel verwacht worden. De organisator is tekort geschoten in de naleving van de zorgplicht en is aansprakelijk voor de schade van de vrouw. Het verzoek van de vrouw wordt dan ook toegewezen.