Veroordeelden ontlopen zware straf

27 sep, 2016 | Politie, Rechtspraak
9,5
Klanten vertellen

1299 beoordelingen

In het verleden werd al duidelijk dat veel Nederlandse veroordeelden hun straf van meer dan vier maanden cel ontlopen. Dit aantal blijkt alleen maar verder op te lopen.

Op dit moment zijn er bij justitie 3209 zaken bekend van veroordeelden die nog voor een langere straf op de vlucht zijn. Dit waren er in 2013 nog 2760. Het gaat hier over veroordeelde moordenaars, drugshandelaren, zedendelinquenten en fraudeurs.

Opsporing

In totaal zijn er bijna 12.000 veroordeelden met openstaande straffen op vrije voeten. Slechts een kwart hiervan (2819 veroordeelden) komt in aanmerking voor ‘actieve opsporing’. Van actieve opsporing is alleen sprake als zij een celstraf van vier maanden of langer hebben uitstaan. Dan zijn er ook nog zo’n 390 zaken, waarin de betreffende persoon vermoedelijk in het buitenland zit. Naar hen wordt ook niet meer actief gezocht.

Opsporing verbeteren

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff wil de opsporing verbeteren en heeft hiervoor een brief aan de Tweede Kamer geschreven. Zijn doel is de informatievoorziening verbeteren. Het plan is om een centraal systeem te introduceren waarin agenten een overzicht kunnen zien van alle openstaande straffen.