Mag de politie mijn telefoon uitlezen?

08 apr, 2024 | Politie
9,5
Klanten vertellen

1302 beoordelingen

Een veel gestelde vraag aan onze strafrecht advocaten is of de politie een telefoon mag uitlezen als deze in beslag is genomen. Vaak wil de recherche toegang tot de telefoon om foto’s, contacten, appjes of locatiegegevens in te zien. In het kader van het onderzoek is de politie bevoegd om je telefoon in beslag te nemen. Maar omdat de telefoons van tegenwoordig meestal versleuteld zijn, kan de politie de telefoon niet zo maar ontgrendelen.

Telefoon ontgrendelen

De politie vraagt altijd eerst of je de telefoon vrijwillig wilt ontgrendelen. Besef goed dat je hier niet toe verplicht bent. Vaak zeggen ze ‘als je niets te verbergen hebt dan hoef je ook niet moeilijk te doen.’ Laat je hier niet door beïnvloeden. Het is logisch dat je niet alles wilt vrijgeven want op je telefoon staan ook gewoon privéfoto’s. De politie mag je niet zomaar dwingen de ontgrendelingscode te geven.

Zelf toegang proberen te krijgen

De politie mag wel zelf toegang proberen te krijgen. Soms lukt het hen om de code te kraken. Vaak gebruiken mensen hun geboortedatum. Er bestaat ook speciale software die de code kan kraken. Dit slaagt niet altijd. Als de telefoon een recente update heeft gehad dan is het vaak moeilijker te kraken.

Fysieke dwang

Mocht het voor de zaak noodzakelijk zijn om toegang te krijgen dan kan de politie kiezen om fysieke dwang te gebruiken. Veel telefoons maken gebruik van biometrische toegang (vingerafdruk, gezichtsherkenning of irisscan). De telefoon kan dan ingezet worden door hem voor je te houden of om je hand te pakken om zo toegang te verkrijgen. Volgens de rechtbank wordt deze manier van toegang tot nu toe gedoogd. De gerechtshoven en de Hoge Raad moeten zich er nog over uit laten maar de verwachting is dat deze methode gebruikt mag blijven worden.

Om deze reden zijn er mensen die ervoor kiezen de vingerafdruk niet in te stellen op hun telefoon. Hoewel het zo uniek lijkt te zijn is het voor de politie gemakkelijker je telefoon te ontgrendelen.

Mag het gebruikt worden in mijn strafzaak?

Is de toegang tot de telefoon eenmaal verkregen dan kan de politie de telefoon doorzoeken. De politie kan dit handmatig doen of met behulp van speciale software die de telefoon uitleest. De informatie wordt vervolgens uitgedraaid in een zogenaamd extractierapport die digitaal uitgelezen kan worden. De politie kan op die manier makkelijk zoeken naar bepaalde zoektermen. Wordt er bewijs gevonden, dan is het nog de vraag of het in jouw zaak gebruikt mag worden. Als het een wat uitgebreider onderzoek is geweest dan geldt als eis dat er vooraf toestemming gegeven moet zijn door de officier van justitie of de rechter-commissaris. Is deze toestemming niet gegeven, dan kan er sprake zijn van onrechtmatig onderzoek. Het is dan aan jouw advocaat om hierop verweer te voeren.

Conclusie

De politie mag jouw telefoon in beslag nemen maar je hoeft nooit vrijwillig de toegangscode te geven. De politie kan wel proberen met fysieke dwang om toegang te krijgen. Als de officier van justitie of rechter-commissaris toestemming heeft gegeven dan mag de inhoud in beginsel worden gebruikt in jouw zaak. Heb jij hulp nodig bij jouw strafzaak? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen jou aan een strafrechtadvocaat die zich volledig in zet voor jouw zaak.