Wat je wel en niet moet zeggen als je zelf ontslag neemt

21 jul, 2021 | Werk en ontslag
9,5
Klanten vertellen

1271 beoordelingen

In Amerika is er een nieuwe trend gaande. De zogenaamde Great Resignation. Steeds meer werknemers dienen hun ontslag in. Corona lijkt een van de oorzaken te zijn. Millennials willen nieuwe uitdagingen uitgaan en hun passie volgen. Het is afwachten of Nederland de trend volgt. Ook hier lijken werknemers door de corona meer stil te zijn gaan staan bij wat ze echt willen. Toch is het best een grote stap om zelf ontslag te nemen. Toch geven wij je alvast wat tips. Mocht je deze keuze maken is het goed om voorbereid te zijn. Wat moet je vooral wel zeggen en waar kun je beter je mond over houden?

Feedback geven werkervaring.

Wanneer je ontslag neemt vraagt de werkgever vaak wat de reden is. Ook wil de werkgever vaak weten hoe je jouw tijd bij het bedrijf hebt ervaren. Des te beter je weet hoe werknemers jouw bedrijf ervaren, des te meer kun je daar op inspelen. Als werkgever wil je voorkomen dat jouw goede krachten weggaan. Het ontslaggesprek is dan ook een goed moment om te delen wat het bedrijf in jouw ogen kan doen om de werkervaring te verbeteren. Wel is het verstandig om te vragen of het gesprek vertrouwelijk is. Ook kan je vragen met wie de feedback wordt gedeeld. Als je dit hebt besproken kan je eerlijk het gesprek aangaan. Naast de reden voor jouw vertrek kan je ook aangeven wat ervoor had kunnen zorgen dat je wel was gebleven. Leg dit op een open maar nette manier uit.

Maak het niet emotioneel en ingewikkeld

Welke feedback je ook geeft. Zorg dat je het zakelijk houdt. Maak er geen emotioneel en te persoonlijk gesprek van. Je kan aangeven welke mogelijkheden je miste in het bedrijf.  Ga niet te diep op de reden in. Want het is jouw ervaring en mening. Als je er teveel in detail op in gaat kan dit wel eens voor een ingewikkeld vertrek zorgen en dat wil je voorkomen.

Behoud een goede verstandhouding

Probeer op goede voet weg te gaan bij je werkgever. Je wil jouw carrière op een fijne manier afsluiten bij een bedrijf. Je weet nooit of je elkaar in de toekomst nog nodig gaan hebben. Zoals ze in het Engels zeggen: Don’t burn your bridges behind you! Wanneer je in dezelfde branche blijft werken kom je elkaar vast nog wel eens tegen. Daarnaast is een goede referentie goud waard!