Veel horeca- en winkeleigenaren hebben het door de coronacrisis ontzettend zwaar. Zij hebben nauwelijks omzet, maar hun vaste lasten zoals personeelskosten en huur lopen wel gewoon door. Voor veel ondernemers is het bijna onmogelijk geworden om dit te betalen. Twee horecaondernemers in Den Haag stapten dan ook naar de rechter. Zij wilden door hun situatie korting op de huur en kregen gelijk!

Tijdelijke huurverlaging

De eigenaren van de panden waarin hun horecaondernemingen zaten wilden hen op geen enkele manier tegemoet komen. De horecaondernemers zagen dan ook geen andere oplossing meer. Zij vroegen de rechter om een tijdelijke huurverlaging van 50 procent.

Ingrijpen

Door de uitzonderlijke situatie vond de rechter het verstandig om in te grijpen. Hierbij baseert de rechter zich op een wetsartikel waarin staat dat een huurder niet kan worden aangerekend als door omstandigheden buiten zijn macht om de huurder niet het genot kan verschaffen dat een huurder bij het aangaan van de overeenkomst mag verwachten van een goed onderhouden zaak. Met andere woorden, de huurder heeft als gevolg van de coronacrisis geen voordeel van het huren van zijn pand.

Huurkorting

Na lang wikken en wegen en zich goed te hebben verdiept in de omzetcijfers en de overheidssteun die de horecaondernemers krijgen, heeft de rechter besloten om inderdaad een huurkorting toe te passen. De horecaondernemers krijgen met terugwerkende kracht een huurkorting van 50 procent voor de eerste lockdown en 25 procent voor de tweede lockdown.

Kansen

Deze uitspraak van de rechter in Den Haag biedt ook kansen voor andere ondernemers die met de handen in het haar zitten. Het is dus wel degelijk mogelijk om op basis hiervan een huurkorting te krijgen. Ga hierover altijd eerst in gesprek met de verhuurder. Wellicht kunnen jullie samen tot een afspraak komen. Lukt dat niet, dan is de gang naar de rechter dus helemaal niet zo’n gek idee!