Koopjesjagers op grote schaal opgelicht via internetwebsites

06 dec, 2021 | Corona, Overig, Politie
9,5
Klanten vertellen

1365 beoordelingen

Producten kopen via het internet is tegenwoordig heel makkelijk. We hoeven er de deur niet meer voor uit en met een paar klikken is je aankoop gedaan. In verband met de corona is het aantal aankopen via internet flink omhoog gegaan. Winkels moeten eerder sluiten, maar internet blijft beschikbaar. Helaas maken ook fraudeurs daar gebruik van en misleiden veel mensen. Bij de politie zijn er vijf keer meer aangiftes binnengekomen dan normaal. In aantocht naar de feestdagen vreest de politie nog veel meer meldingen.

Tot november deden in totaal 15.732 mensen aangifte van oplichting door een webwinkel. In heel 2019 kwam er zo’n 3000 meldingen binnen. De meeste aangiftes, 8743 in totaal, zijn tegen webwinkels gedaan die niet eens bestaan.

Mooie aantrekkelijke deal

De webwinkels zien er op het eerste gezicht keurig. Het lijkt vertrouwd, maar dat is nou net waar de fraudeurs goed in zijn. Ze verleiden de consumenten tot een aankoop met een mooie aanbieding. Zo zijn er in één weekend wel 600 aangiftes gedaan tegen een nepwinkel die stuntte met een koffiemachine van Philips voor maar €59 euro.

Dit apparaat kost in werkelijkheid rond de 675 euro. “Deze deal moeten we pakken,” dachten veel mensen. Ze maakten het geld over naar de webshop Koffiekeuzes.nl maar kregen nooit iets geleverd. De website verdween van het internet en mensen werden argwanend. Op Trustpilot, een website waar gebruikers reviews kunnen achterlaten over bedrijven, vond een reactie plaats van ene Sadiek. “Wat nu, ben ik bedonderd? En misschien nog wel veel meer mensen?” Waarschijnlijk wel, met hem samen nog meer.

Social media

Het bedrijf had via een mooie advertentie op social media deze deal aangeboden. “Voor de echte koffieliefhebber. Morgen in huis!” De fraudeurs adverteerden niet alleen op hun eigen website maar ook op die van Pepper. Pepper is een platform waar koopjesjagers hun deals met anderen kunnen delen. Dit zorgde ervoor dat mensen het idee kregen dat de site wel te vertrouwen was.

Veel mensen gingen in op deze deal, maar al gauw kwamen de negatieve reacties binnen. In hetzelfde weekend dat de website online stond werd er nog vermeld: “Oplichters, niet bestellen!” Deze oplettende kopers hadden ontdekt dat het adres en de inschrijving bij de Kamer van Koophandel niet juist waren.

Te laat, toch om de tuin geleid

Voor vele mensen kwam deze boodschap helaas te laat. Mensen zijn woest of voelen zich beetgenomen. “Het was ook eigenlijk te mooi om waar te zijn, maar ook in ben er ingetuind,” meldt Anne die een van de 188 mensen was die een reactie heeft achter gelaten. Op sommige reviews gaf Koffiekeuzes gehoor, met de verklaring dat zij een prijsfout hadden gemaakt en daardoor niet alles konden leveren. De gedupeerde mensen geloven hier niets van.

Na 600 aangiftes liet de politie de site snel blokkeren en de rekening waar het geld naar overgemaakt kon worden, werd door de politie bevroren. Hierdoor hebben veel gedupeerden het geld toch terug kunnen krijgen. De politie geeft aan dat het opvalt dat niet de mensen die bijna niets kopen op internet de gedupeerden zijn, maar juist vaak de mensen die veel laten bezorgen. “Ze letten even niet goed op of zijn soms te goed van vertrouwen en dan gaat het mis,” meldt Gijs van der Linden van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting.

Team van specialisten op zoek

Het aantal aangiftes is zo omhoog gegaan dat dit reden was om een team met specialisten in te schakelen die elke dag websites af gaan op zoek naar fraude. Als het mogelijk is om de website ontoegankelijk te maken, dan gebeurt dat. Zo was dit bij Koffiekeuzes makkelijk te doen, omdat deze site een Nederlands internetadres gebruikte, maar lang niet bij alle websites is dat zo gemakkelijk. Zo is de politie al langer bezig met bijvoorbeeld de website markt-huishoudappratuur.com. Deze schijnt in het buitenland te zitten en beheerd te worden. Dat maakt het lastiger. Vermoedelijk wordt deze website beheerd vanuit Zuid-Amerika, maar worden er via Nederland alsnog koopjes aangeboden voor bijvoorbeeld Black Friday.

Voornamelijk iPhones met 260 euro korting, of de Sony Playstation 5 wordt er aangeboden. Deze spelcomputer is erg populair en in Nederland uitverkocht, maar op deze website wordt hij aangeboden voor €19,95. Er wordt vermeldt dat het product ‘en stock’ is. Deze typefout zou er al voor moeten zorgen dat je alarmbellen gaan rinkelen. Nederlandse winkeliers zouden er ‘op voorraad’ erbij zetten. De fraudeurs zetten een adres bij de website zodat het er vertrouwd uit ziet. De eigenaar van dit adres wordt platgebeld. “Ik heb helemaal niets met dit te maken, ik verkoop die dingen niet eens, maar ervaar er wel last van want ik word platgebeld met vragen of deze prijs wel klopt.” De eigenaar heeft inmiddels zelf ook aangifte gedaan bij de politie en op zijn Facebook gezet dat hij hier niets mee te maken heeft.

Tips

De politie waarschuwt mensen om altijd alert te blijven bij onbekende webwinkels. Ga eerst op onderzoek uit. Zijn er al klachten over de website? Klopt het adres en de inschrijving bij de Kamer van Koophandel? Zijn er veel taalfouten te vinden? Vraag jezelf dan af of deze website betrouwbaar is. En jawel het is vaak echt zo: Als het te mooi is om waar te zijn, dan is dat ook vaak zo.